Фандъкова иска компенсации за разликата между цената на природния газ и тази на „Топлофикация София“

  • 13 октомври 2021 14:20

  • 497
  • 2
Фандъкова иска компенсации за разликата между цената на природния газ и тази на „Топлофикация София“
© Булфото, архив

Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска се срещна по нейно искане с министъра на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно. На разговорите присъства и министърът на финансите Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична. Поводът е напрежението около покачването на цената на природния газ. 

Тримата обсъдиха възможността за компенсиране на разликата между увеличаващата се цената на природния газ и регулираната цената на топлинната енергия на „Топлофикация София“.

"Големият скок на цената на природния газ в последните месеци създава огромен дисбаланс между цената, на която „Топлофикация София“ купува и цената, на която продава топлинната енергия на своите потребители. Затова се нуждаем от обединени усилия и ясен механизъм, който да стабилизират енергийната система, без това да се отрази на крайните потребители", коментира във фейсбук кметът Фандъкова.

Шефът на КЕВР с призив: Не вярвайте на прогнозите за шоково поскъпване на тока и парното

В своя пост в социалната мрежа тя отбелязва, че определената от КЕВР цена на природния газ в цената на топлинната енергия за потребители е 47,11 лв., а цената, на която „Топлофикация София“ купува природния газ в последните месеци постоянно се вдига. През септември тя беше 69,40 лв., а за октомври е вече 94,54 лв.

"Очакваният преразход от разликата в цените само са месец октомври е над 30 млн. лв. Обсъждаме различни вариант за осигуряването на финансов ресурс, който да компенсира тази разлика. Това е и решението на Столичния общински съвет, в което всички политически сили се обединиха за сформирането на работен екип между общината и ресорните министерства за намиране на механизъм за компенсация", коментира още Фандъкова.

Тя разкри, че е получила уверението на министър Живков, че общинските дружества „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД също ще бъдат компенсирани за резкия скок на цената на електрическата енергия, така както и бизнеса.

За покачването на цените на природния газ - чуйте и това видео:

Борислава Бибиновска
497 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stamatis

2021.10.13 | 14:59

2
Този проблем с цената НЕ е от вчера! Защо не се срещаще с министрите на енергетикат в правителствата на ГЕРБ???
Mitaka

2021.10.13 | 14:22

1
БРАВО, ДАНЧЕ, НАЙ ДОБРИЯ КМЕТ, КОЙТО СМЕ ИМАЛИ

Добави коментар

Водещи новини