Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора - Симеоновград

  • 11 октомври 2021 13:45

  • 1377
  • 0
Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора - Симеоновград
© Pixabay

Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора - Симеоновград, съобщават от НКЖИ.

 Поради увеличаването на обема на товарите по направление Русе - Свиленград, нуждата от намаляване на времепътуването и обема на вредните емисии, през 2019 г. е започнала електрификацията линията Нова Загора - Симеоновград, с обща дължина 63 км по проект "Електрификация на 83-та жп линия Симеоновград - Нова Загора", уточняват от компанията.

Възстановено е движението на влаковете между Карнобат и Церковски

До момента само трасето между Симеоновград и Нова Загора не беше електрифицирано и при подмяната на локомотивите се губеше много време. Стойността на договора е 23 737 619,64 лева без ДДС, а на част "Контактна мрежа" - 22 100 350,54 лева, без ДДС. Финансирането е осигурено от държавния бюджет.

От НКЖИ информират още, че в рамките на проекта са били изправени 1357 броя железобетонови и железорешетъчни стълба. Изградена е контактна мрежа с дължина 77 км, eлектрифицирани са по 4 броя железопътни коловози на гара Раднево и гара Любеново-предавателна, изграден е и секционен пост на гара Любеново-предавателна. Преустроени са 28 броя железопътни прелеза за електрифицирана жп линия. Преустроени са 7 броя въздушни електропроводни линии, пресичащи трасето на жп линията. Монтирани са 3000 броя устройства за предпазване на птици при кацане на детайли от контактната мрежа.

Днешната 83-та железопътна линия Симеоновград - Нова Загора е част от транспортното направление Русе - разпределителна - Синдел - Нова Загора - Симеоновград- Свиленград, част от 7-ми международен товарен коридор "Ориент - източно средиземноморски".

След електрификацията ѝ се осигурява конкурентноспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа, Турция и Близкия Изток, като се предоставя възможност за привличане на товарите от автомобилния и морския транспорт, посочват от НКЖИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини