БДЖ и НКЖИ вече нямат задължения към държавата

  • 18 декември 2019 15:54

  • 771
  • 1
БДЖ и НКЖИ вече нямат задължения към държавата
© Булфото

БДЖ и НКЖИ вече нямат задължения към държавата и трябва да се посветят ефективно на изпълнение на присъщите си дейности, съобщи пред журналисти в МС министърът на транспорта Росен Желязков. Той каза, че днес правителството е одобрило промени по бюджета на министерството на транспорта в частта финансирането на бюджетното салдо и разпореждане за увеличаване на капитала на "Холдинг БДЖ".

Това са решения, с които задълженията на БДЖ към държавата се капитализират, което значи, че дружеството вече няма задължение към държавата, обясни министърът.

БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив между Септември и Велинград

"Това беше ангажимент, свързан с първоначалната вноска по концесионното плащане, държавата изтегля това плащане в момента, за да позволи на БДЖ да се преструктурира, както вече е заявено, т.е. БДЖ вече е "на нула", за да има възможността да направи своите структурни промени, за да оптимизира дейността си", допълни той.

С друго постановление на МС - за погасяване на задълженията на НКЖИ, държавата предоставя 208 млн. лева целево като капиталов трансфер за инвестиционни проекти на компанията. Те се одобряват по бюджета на министерството на транспорта, уточни министърът и посочи, че това означава, че НКЖИ няма да плаща повече задължения към държавата, а средствата, които ще се спестят от вноските по дълга, ще се насочат към железопътната инфраструктура.

Този дълг е бил предоставен на НКЖИ за съфинансиране на проектите по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", допълни министърът.

Novini.bg
771 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бате ДОНЬО

2019.12.18 | 16:55

1

ОТПИСВАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ НЕ Е ЛИ ДЪРЖАВНА ПОМОЩ, КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЕНА ОТ ЕС???

Добави коментар

Водещи новини