Шефът на „Морска администрация“ ще е капитан на авариралия кораб

  • 06 октомври 2021 16:47

  • 1251
  • 0
Шефът на „Морска администрация“ ще е капитан на авариралия кораб
© Getty images

Без възможност за освобождаване и разтоварване остава корабът „Вера Су“, след като екипажът му пожела да го напусне.

Сега плавателният съд ще бъде поет от български екипаж начело с директора на „Морска администрация“, за да продължи операцията, обяви пред БТВ транспортният министър Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни.

Евакуираха моряци от "Вера Су", екипажът няма да бъде задържан

„За нас това е странен акт, защото нищо не налага евакуация. Ситуацията не е променена от преди дни, дори корабът е стабилизиран. Това е един вид диверсия от страна на корабособственика и на екипажа“, подчерта той.

По думите му при липса на екипаж „няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба“, но освен това и става ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост.

Алексиев посочи, че началникът на „Морска администрация“, който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип специалисти.

Министърът отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две – липсата на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачния избор на технология за разтоварването му след това.

„През 2020 г. беше нарязан уникалният спасителен кораб „Перун“, отбеляза Алексиев. „Това е ситуация, която ще остане в световната история“, подчерта той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини