СОС обсъди предложения за разширение на синята зона и за премахване на "служебен абонамент" за паркиране

  • 13 септември 2021 17:50

  • 545
  • 0
СОС обсъди предложения за разширение на синята зона и за премахване на "служебен абонамент" за паркиране
© Булфото (архив)

Предложения за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община бяха представени днес на заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет /СОС/.

Предложенията на общинските съветници от ГЕРБ-СДС най-общо обхващат паркоместата в режим "служебен абонамент", разширение на "синя" и "зелена" зона за паркиране, въвеждане на регламент за товарно-разтоварителни дейности в платените зони, както и забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали.

Първата група промени са свързани с реда и условията на предоставяне на паркоместа в режим "Служебен абонамент" и включва премахване на безплатния режим "Служебен абонамент"; ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до пет броя паркоместа в режим "Служебен абонамент" за даден административен адрес; въвеждане на удължен режим "Служебен абонамент" - валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч. и разширен режим "Служебен абонамент" - валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 часа. В тази трупа предложения влиза и въвеждането на регламент за ползване на паркоместа в режим "Служебен абонамент" за нуждите и дейността на Народно събрание. 

"Паяк" в София потроши кола, докато я вдига

С предложените промени ще се премахнат привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от различни държавни, културни, общински и др. институции. Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите. Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им, ще ги редуцира с около 430 броя. Това означава, че паркоместата в режим "Служебен абонамент" ще намалеят с около 29 процента, коментира Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт на СОС.

Втората група предложения включва въвеждане на регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред и условия за ползването им от живущи и стопански субекти. В зоните с въведен ограничен достъп на МПС /пешеходни зони/ ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране /50 ст. или 1 лв./от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона.

В третата група предложения влиза разширяване на "зелена зона" в кв. "Зона Б-19", район Възраждане и разширяване на "синя зона" за сметка на обхвата на "зелена зона". "Съобразявайки се с комуникацията, която бе проведена в самите райони с платено паркиране и по предложение на районните кметове са изготвени конкретните промени", обясни Зарков, цитиран от БТА. Промяната от "зелена" на "синя" зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони. 

Десетки глобени заради паркиране пред блок в София

Четвъртата група промени включва увеличаване на работното време на "синя зона" от понеделник до събота от 08.30 ч. 20.00 ч.

С петата група промени се въвежда забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали:

- ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа; ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно;

- в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно; ул. "Граф Игнатиев" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин" - денонощно. Забранява се влизането на МПС по бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. "Ал. Стамболийски" - денонощно; ул. "Георг Вашингтон" от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска" - денонощно; ул. "Съборна" от пл. "Света Неделя" до ул. "Цар Калоян" - денонощно; ул. "Съборна" от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" - денонощно.

Предстои промените в наредбата да бъдат одобрени от транспортната комисия към СОС, а след това и да бъдат гласувани на сесия на СОС.
 

Филип Епитропов
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини