Хиляди богомолци се стекоха на Кръстова гора за големия християнски празник Кръстовден

  • 13 септември 2021 10:18

  • 1083
  • 0
Хиляди богомолци се стекоха на Кръстова гора за големия християнски празник Кръстовден
© Булфото

Хиляди богомолци от цялата страна се стекоха и тази година в манастира "Св. Троица" на Кръстова гора в Родопите по повод големия християнски празник Въздвижение на Светия кръст Господен /Кръстовден/, който се отбелязва на 14 септември.

Миряните започнаха да пристигат на святото място още от събота. Уповавайки се на преданията, че в нощта срещу празника на това място молитвите се чуват, тази вечер те ще отправят своите желания към Господ, прославяйки и името Му. Една голяма част от тях ще останат по поляните през цялата нощ под открито небе, откъдето ще изслушат архиерейските богослужения - Празничната вечерня, а след това и Празничната утриня, които ще бъдат отслужени в църквата "Покров на Пресвета Богородица".

По думите на отец Висарион, който служи в църквата, Празничната вечерня ще започне в 19:00 часа тази вечер, а от 22:30 часа е началото на Празничната утреня. В полунощ ще започне Архиерейската Света литургия. Утре рано сутринта на върха, където е поставен Светия кръст, ще бъде отслужен водосвет за здраве и просперитет на българския народ.

Името си местността е получила от легендата, че именно там, преди векове, е заровена частица от самия Кръст Господен, което е причината за много целебни чудеса. Разказвайки помежду си за излекувани от тежки болести, хората очакваха чудото да влезе и в техния дом. Всеки решил да прекара нощта под открито небе казва, че е зареден с енергия, че е тук за поредна година и че пак ще се върне. Едно от местата, където всички богомолци задължително посещават е металния кръст с разпятието, намиращ се на върха след параклисите, посветени на 12-те апостоли. Те оставят дар и се докосват до него отново с молитва и надежда за здраве.

От 12 до 15 септември спира ремонтът на пътя за Кръстова гора, за да се улесни пътуването за Кръстовден

Кръстов връх се намира в Родопите, на територията на община Лъки, на 6 км от село Борово, и се състои от манастирски комплекс с църквата "Покров на Пресвета Богородица", църквата "Света Троица", комплекса "12-те Апостоли", състоящ се от параклиси от двете страни на пътеката към Кръста с разпятието. Според легендата, на този връх се е издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. През последните години сред православните християни Светата обител придобива широка известност като християнска светиня и място за поклонение. Тази местност е висока 1545 м. и представлява кръгла поляна, заобиколена от гъсти букови гори.

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празника. Българската православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. За да се улесни пътуването до Къстова гора от вчера до 15 септември се спира ремонтът на пътя Югово - Лъки, част от който е и трасето за Кръстова гора.

Теодора Александрова
1083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини