Днес е Кръстовден - лятото свършва, идва есента

  • 14 септември 2018 06:11

  • 7970
  • 2
Днес е Кръстовден - лятото свършва, идва есента
© Булфото/Архив

Днес, 14 септември православните християни почитат празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, наречен още Кръстовден.

Българската православна църква извършва поклонение пред кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. Това е един от Дванадесетте велики християнски празника.

След страданията и разпятието Христови, кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народните традиции този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Обичаят включва поръсването със светена вода на къщата и хармана, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът. Това е празникът и на всички народни знахари, вещици и магьосници.

В първите три столетия християните не притежавали Кръста на Христос. Търсенето му започва по заповед на император Константин Велики. Както отбелязва Александрийската хроника от IV век, Елена – майката на императора, също отива в Ерусалим и открива Христовия кръст. Поставят го в сребърен съд във великолепния храм, издигнат от Константин Велики над предполагаемата Голгота. Базиликата е осветена на 13 септември 320 г. Следващият ден е отреден за почит към Кръста на Христос.

Почти сто години по-късно Йерусалим е завладян от персите. Техният цар разрушава храма на Константин, плячкосва всичката църковна утвар, както и кръста на Христос. Още същия век обаче Йерусалим е освободен от византийския император Ираклий (арменец по произход). Той връща Христовия кръст, като сам го занесъл до Голгота, придружен от жителите на града, които носели палмови клонки.

Весела Найденова
7970 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.09.14 | 09:34

2
Да разпънат на кръста американският агент Костов, виновен за геноцида над бъгарския етнос.
J.

2018.09.14 | 07:53

1
По стар стил се е чествал на 27 септември, тогава е могло да се говори за край на лятото и т.н. Малко интерес от страна на автори на такива текстове няма да е във вреда!

Добави коментар

Водещи новини