Експерт: Каналджиите са изключителен проблем

  • 10 септември 2021 08:24

  • 327
  • 0
Експерт: Каналджиите са изключителен проблем
© Кадър БНТ

За мен е правилно преминаването в едни ръце на отговорността за оградата по границата, за да се знае кой е отговорен и за охраната, и за поддръжката на това съоръжение. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Да се създаде постоянен Секретариат към Съвета по сигурността заради динамиката с бежанския натиск, е нещо, което също приветствам, допълни експертът.

Той обясни, че в контекста на ситуацията с мигрантския натиск, един от ключовите въпроси пред страната ни е следният: "България е транзитна страна, но много държави на пътя за Западна Европа вече изградиха свои преградни съоръжения - какво става ако някои бежанци влязат у нас и след това не могат да излязат?"

Според експерта по сигурността, Европа трябва да съдейства с различни механизми за това масите от мигранти да са близо до своите територии.

Вече има много мигранти на териториите на Пакистан, Индия, Иран, Турция също, така че трябва да се работи с тези страни, да се търсят начини как Европа може да помогне, така че да могат да се държат тези маси хора близо до своята територия и до своите държави.

Проф. Радулов разкри кога очаква големия мигрантски поток от Афганистан по българската граница

Относно проблемите конкретно за нашата страна, Божилов подчерта, че каналджиите са най-сериозният от тях.

"Каналджиите са изключителен проблем - те генерират огромни приходи, които след това отново се връщат за криминални дейности, това е пряк удар върху българската сигурност, удря се и върху имиджа на България. Считам, че трябва да направим подготовка за площадки за потенциално възвръщане, включително на някакви мобилни лагери, ако се случат неблагоприятни развития на ситуацията и се породят нови бежански вълни. Просто трябва да бъдем готови", допълни Божилов.

Десислава Станева
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини