Президентът удостои с държавни отличия изтъкнати българи в областта на медицината, информационните технологии и отбраната

  • 08 септември 2021 12:29

  • 633
  • 1
Президентът удостои с държавни отличия изтъкнати българи в областта на медицината, информационните технологии и отбраната
©

„Чест е да удостоя със заслужени отличия изявени сънародници, посветили себе си на България и допринесли със своите професионални успехи за нейното развитие и просперитет“. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи държавни отличия на изявени българи за техните значими заслуги в областта на медицината, информационните технологии и отбраната.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ oгърлие беше удостоен акад. Васил Сгурев за своите заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии. Държавният глава отличи проф. д-р Камен Плочев с орден „Мадарски конник“ първа степен за постиженията му в областта на медицината, развитието и укрепването на двустранните отношения в областта на здравеопазването и научните изследвания в медицината между Република България и редица европейски държави. Почетен знак на държавния глава получи полковник Славчо Велков за приноса си към отбраната и сигурността на България, както и за активната си общественополезна и военно-патриотична дейност.

„В днешните трудни времена този достоен пример е още по-ценен и необходим, затова ще продължавате да срещате нашата благодарност, уважение и подкрепа“, подчерта държавният глава на церемонията. По думите му с постиженията си удостоените с държавни отличия формират обществения мироглед, откриват нови хоризонти и затова имат свои многобройни възпитаници и последователи. Макар в различни професионални области, техните професионални успехи и път са обединени от  патриотична посвееност и отговорност към българското общество.

От името на наградените акад. Васил Сгурев благодари за държавните отличия. „Всички ние сме работили за просперитета на нашата страна и искаме да я видим такава, каквато са я виждали възрожденците, а именно висока, наравно с всички останали народи, да може да върви напред в една непрекъснато и динамично развиваща се световна система“, заяви акад. Васил Сгурев.

Весела Найденова
633 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕЛЕКТPА

2021.09.08 | 13:00

1
Гнусния Каун, скоро ще награди и сиганите, с медали на килограм, за да гласуват за него...

Добави коментар

Водещи новини