Григор Лилов: СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ШАШМИ

  • 27 август 2021 12:39

  • 5362
  • 0
Григор Лилов: СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ШАШМИ
© youtube, фейсбук

Коментар на известния разследващ журналист Григор Лилов.

Обективистичен фейк нюз:

Поредното изследване – този път на Маркет линкс.

Според едната графика 10% от населението няма да гласуват, още 5% - по-скоро няма да гласуват. До тук са 15% негласуващи. Прибавяме и „колебая се” – още 13%, та станаха общо 28%. Твърдо гласуващите са 52% + значителната част от тези, които са отговорили, че по-вероятно е да гласуват. (21%) Общо – към 73%

Знаете каква беше активността на поредицата от досегашни избори. Да ви я напомня – само 41,6%

Значи се е случило чудо, което социологията не е забелязала и не забелязва: отвратените от родната политическа действителност избиратели (трима на всеки пет) изведнъж и необяснимо са я заобичали (от двама са станали близо четири от всеки пет избиратели) и ще манифестират с ръчките на машините и бюлетините тази спонтанно избухнала тяхна симпатия.

Взимаме друга графика: електорални симпатии.

Според нея съвкупните електорални симпатии към различните партии спрямо цялото население са 73.8%. Когато си електорат – гласуваш. Защото електоратът е нещо като запалянковщината, която не се поддава на трезви оценки.

Т.е. две-трети от населението сега са се „запалили” по партиите срещу значително по-малко от половината през юли.

Тези социолози вярват ли си наистина на числата или дори не умеят да смятат?!

Защото според тези графики ДПС има електорална симпатия от 10.1% от всички избиратели.

На последните избори избирателите бяха 6 668 540. Значи според науката в българската й интерпретация се очаква потенциален електорат на ДПС от ... 673 522 души. На последните избори движението получи 295 514 гласа.

Да живей почетният председател Ахмед Доган и неговия вестоносец Карадайъ!

За ваше сведение – най-високият резултат, постигнат от ДПС е в самото начало на прехода, на първите свободни избори – 450 000 гласа. Но тогава се гласуваше по навик почти на 100% активност и населението беше с милиони повече, отколкото е сега. Средните резултати на партията се колебаят в последните десетина години малко над 300 000.

Затова лъжата в това изследване, че ГЕРБ ще е първа политическа сила, е най-дребната беля.

Преди 20 години написах в пост за неверните и лъжовни социологически прогнози, които вместо да са прогнози, са тъповата пропаганда, че социологията, противно на митовете, е изключително точна наука. Получаваш точно онова и точно толкова, за което и за колкото си платил.

Проблемът и на вярващите, и на пропагандаторите, че и на плащащите тази псевдонаука, че „социологическата” пропаганда не може дори и да пресмята - да стъкми поне една-две по-убедителни сметки, колкото и да са елементарни. И всеки по-наблюдателен човек веднага го забелязва.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5362 0

Водещи новини