Обилните валежи активизираха свлачища

  • 27 май 2012 20:26

  • 1071
  • 0
Обилните валежи активизираха свлачища
©

Силните дъждове от последните дни нанесоха щети в Смолянско, Габровско и Великотърновско.

Огромни скални късове се срутиха в събота върху основния път между смолянските квартали Райково и Устово. Причината според общината са обилните валежи и земетресението в Перник.

“Най-важното е, че няма човешки жертви”, каза кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ). Според него има опасност от още срутвания. Тъй като се очаква още скали да паднат от ската, разчистването ще започне след ден-два. “Процесите на срутване продължават и затова няма да се разчиства засега, за да не рискуваме човешки живот”, обясни Мелемов. Не е изключено скалите да бъдат взривени, за да се освободи пътят.След дъждовете срутище е тръгнало и по пътя между Девин и с. Михалково.

Все още не са отстранени щетите от валежите, които паднаха през почивните дни в района на габровските квартали Водици и Радецки, Соколския манастир и село Чарково. Реките Стражка и Слатински дол излязоха от коритата си. Движението в тези квартали бе блокирано.

Частично са разрушени три водостока и подпорни стени по пътя от Габрово за Соколския манастир. Затлачен с наноси и дървесни отпадъци е мостът в центъра на етнографския комплекс “Етъра”. Критична бе обстановката на мястото, на което река Стражка се влива в Сивек - там улицата бе залята от над метър вода.

В три златаришки села, които бяха наводнени от река Бебровска, продължават да се борят с пораженията. От водната стихия на 25 май сериозно пострада брод, което остави седем къщи откъснати от света. Друг проблем, който възникна в планинския район, са две свлачища. При по-сериозното от срутванията пропадна половината платно на основния път към Златарица. Трасето е единствената връзка на няколко села с общинския център.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини