С природата шега не бива, скандираха протестиращи

  • 22 май 2012 20:42

  • 1229
  • 1
С природата шега не бива, скандираха протестиращи
©

Протестно шествие под надслов „ЗаГАЗихте" тръгна от Попа към Народното събрание.

Стотина протестиращи се събраха, за да изразят недоволството си срещу промени в закона за горите и добива и проучването на шистов газ, пише news.bg

Част от протестиращите носиха плакати с надписи „На Дочка, Нона и Делян ще покажем пръста най-голям", „Бай Бойко убива Алеко", „Пет Гербера гора не правят", „Фракингът не е добре дошъл у нас", „Политици влезте незабавно в час".

Тази нощ почувствахме много добре майката земя, заяви Ангел Славчев един от активните протестиращи. Това е знак, че с нея шега не бива, посочи той.

Днешният протест, който се проведе и в други български градове, се провежда на неслучайна дата за еколозите и природозащитниците. Днес е 22 май световен ден на биоразнообразието.

Протестиращите са категорични, че всички заедно трябва да кажем баста на новите български еничари, защото страната ни не е кошче за отпадъци.

Еколозите излязоха на протест днес, защото на 17 май временната комисия в парламента, която проучва добрите практики при проучването и добива на шистов газ промени текста на забраната върху хидравличния разлив така, че тя да може да бъде заобиколена поне по няколко начина.

Според протестиращите промяната позволява да се прави фракинг с цел нагнетяване на отпадъци.

Също така се позволява фракинг, при който вместо вода се ползват гелове, нефтопродукти, втечнен газ и други.

Освен това природозащитниците смятат, че промените позволяват да се заобиколи забраната, ако съставките се нагнетяват не едновременно, а последователно.

Протестиращите алармират, че на 16 и 17 май тази година са проведени секретни срещи на Шеврон с представители на енергийното ведомство, Геологическия институт при БАН, Минногеоложкия университет и др.

Природозащитниците са категорични, че не бива да се допуска страната ни да се превърна в най-голямото бунище на Европа.

Протестиращите раздаваха и образователни брошури за вредите от проучването и добива на шистов газ.

Основните последици за природата са отравяне, подпочвена и питейна вода, токсични и радиоактивни почви, земетресения и свлачища, рак и нелечими болести при хората.

Протестиращите са недоволни и от промените в закона за горите, които според тях ще позволят бързо и евтино застрояване на защитената природа.

Да припомним, че депутатите работят за нас, а не за Цеко Минев и Емил Димитров и други хищни олигарси и депутати, призоваха протестиращите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1229 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.05.24 | 01:20

1
Мисля ,че всички трябва да подкрепим протестиращите.

Добави коментар

Водещи новини