Светослав Иванов за кризата в Афганистан: Следват тежки месеци. Европа ще плати цената

  • 17 август 2021 10:14

  • 930
  • 0
Светослав Иванов за кризата в Афганистан: Следват тежки месеци. Европа ще плати цената
© Булфото (архив)

Когато се прибирах от държави като Афганистан или Ирак в репортерските си години, поглеждах през илюминатора на самолета, след като той навлезеше в българското въздушно пространство. Винаги в съзнанието ми се появяваше мисълта, че трябва да сме много благодарни, че живеем в толкова красива и мирна страна, каквато е България. Защото човек не избира къде да се роди. Това написа във Фейсбук журналистът Светослав Иванов. 

През годините създадох много приятелства с хора, които нямат нашия късмет. Някои все още са там - в Кабул, в Багдад, в Бейрут или в Рамалла. Всекидневно те преминават през изпитания, каквито ние дори не можем да си представим.

Посланикът на Афганистан у нас с последни подробности за ситуацията

Сигурен съм, че сте усетили болката на уплашените хора от кадрите, които всички гледаме тези дни. Не, те не тръгват към Европа. Те бягаха панически - без път и без посока.

Тези хора заслужават нашето чисто човешко състрадание. Защото бягството без посока е най-трагичната съдба.

Следват тежки месеци. В геополитически план рязко ще нарасне ролята на Иран като съсед на Афганистан, с който дели 900 км. граница и е дом на стотици хиляди афганистански бежанци от десетилетия. Ще нарасне ролята на Турция, като съсед на Иран и държава, която ще поеме потенциален нов миграционен натиск по границата си с Иран. Ще наблюдаваме опити за сделки с човешки съдби, които ще бъдат използвани като инструмент за натиск в различни формати на преговори на най-високо ниво.

Всъщност, цялата американска военна авантюра в Афганистан беше поредица от сделки, които не направиха света по-добро място. И Европа ще плати цената, за пореден път.

Ситуацията в Афганистан се усложнява. Изтеглят дипломати

Но има време да мислим за тези неща. Сега, единственото, което изпитвам е искрено човешко съжаление и гняв...

И онова чувство, за което ви споделих в началото - трябва да сме много благодарни, че живеем в толкова красива и мирна страна, каквато е България. Защото човек не избира къде да се роди...

Последвайте канала на

Радина Лазарова
930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини