Външният министър с последна информация за българите в Афганистан и има ли мигрантски натиск по границата

  • 18 август 2021 15:40

  • 982
  • 2
© МВнР

Последно мога да ви кажа, че са пет души. Четири души, които се намират в американска база и очакваме да бъдат транспортирани до военното летище, за да могат да бъдат евакуирани. Имаме и един гражданин, който в момента работи във военната част на летището. Той не желае да бъде евакуиран и помага точно за евакуацията на останалите български граждани.

Това разкри в кулоарите на парламента министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има по повод намиращите български граждани в Афганистан и ситуацията с тяхната евакуация, предаде репортер на Novini.bg. 

Панайотов е сигурен, че българите ще бъдат изтеглени от Афганистан и ще се върнат живи и здрави

"Българите се транспортират със самолети от военната база в Кабул, която се контролира от американските военни. Това е, което се прави в момента. Точно с какви самолети и как - това се решава на място", добави той. 

Министър Светлан Стоев: Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни

На въпрос за ситуацията с бежанците от Афганистан и има ли натиск по бълграската граница Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има отговори: "Няма как да ви дам повече информация. Днес в Министерски съвет сме обсъдили дадена информация и сега искам да запозная депутатите от Комисията по външна политика с  тази информация. Когато имаме национален консенсус по този въпрос, ще бъдат взети необходимите решения. Поддържаме контакти и отношения с всички възможни партньори и източници. Мога да ви кажа, че това е ежедневна работа, която се осъществява и от нашите представителства в чужбина. Въпросът за мигрантския натиск не е релевантен към този момент. Такъв натиск все още няма. Аз мисля, че това беше казано и от министъра на вътрешните работи", завърши министър Стоев. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
982 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Васко Р. Младич

2021.08.18 | 17:23

1
Кви Българи в Афганистан, некви крадци явно, дано ги обесят!
Я па Я

2021.08.18 | 18:24

2
правилно

Добави коментар

Водещи новини