Ситуацията в Афганистан се усложнява. Изтеглят дипломати

  • 15 август 2021 09:38

  • 2043
  • 0
© Getty Images, архив

Започнала е евакуацията на дипломатите от посолството на САЩ в Кабул, съобщава Ройтест, позововайки се на осведомени два независими източника. 

"В момента, докато говорим, има една малка група, която заминава. По-голямата част от персонала е в готовност да замине", твърдят запознати. 

Очакваше се евакуацията на повечето дипломати на САЩ да започне днес, тъй като талибаните продължават да напредват и до дни ще бъдат пред вратите на Кабул, посочва БТА.

Британският посланик в Афганистан също ще отлети за родината си тази вечер, твърди лондонският "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.


В хода на успешната си офанзива талибаните се доближиха вчера до столицата Кабул, след като превзеха град Джалалабад в източната част на страната без да срещнат съпротива, както и Мазари и Шариф на север.

Планът за евакуацията на британците трябваше да се осъществи в продължение на няколко седмици. Но според неделното издание на "Телеграф" операцията по евакуация се ускорява, защото военните успехи на талибаните пораждат опасения, че скоро може да превземат и летището в Кабул.

До събота вечерта едва няколко десетки британски представители и дипломати са били останали в Афганистан, а седмица по-рано те са били петстотин

Президентът Джо Байдън е разпоредил изпращането 5000 войници в Афганистан, за да помогнат за безопасното изтегляне на персонала на САЩ оттам, предаде Ройтерс.

Според съобщението на Белия дом той е заповядал на въоръжените сили и разузнаването на САЩ да бъдат бдителни за евентуални "бъдещи терористични заплахи от Афганистан".

Талибаните превземат нови територии, достигнаха и Джалалабад. Снимка: Getty Images

Президентът е казал още, че американските представители на преговорите в Доха са предупредили, че всяко действие на талибански бойци, което подлага на риск американски войници, ще срещне "незабавен и силен" военен отговор. По думите на Байдън запазването на военното присъствие на САЩ е без значение, ако афганистанските въоръжени сили "не могат да опазят собствената си страна"-

Чешката република също евакуира двамата дипломати от посолството си в Кабул, на фона на влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан.

Талибаните превзеха без бой и Джалалабад и вече контролират шосетата до Пакистан

И Франция се опитва да евакуира местния си персонал и други уязвими групи от Афганистан с възможно най-малко бюрокрация с оглед на бързото напредване на талибаните в страната, предаде ДПА.

Франция е една от трите държави, които все още издават визи в Кабул, съобщиха вчера източници от Елисейския дворец.

Полагат се "извънредни усилия", за да се гарантира, че афганистански хора на изкуството, журналисти и правозащитници ще получат френски визи, според източниците.

Между май и юли на 625 афганистанци, наети от френската държава и неправителствени организации, беше разрешено да влязат във Франция със семействата си. Стотици местни служители, предимно преводачи, бяха прехвърлени във Франция през последните години.

 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини