България разполага само с един хеликоптер за горски пожари

  • 05 август 2021 13:27

  • 1736
  • 1
България разполага само с един хеликоптер за горски пожари
© Getty Images (архив)

Служебният премиер Стефан Янев не изключи вероятността България да потърси чрез европейския механизъм помощ за справяне с пожарите в страната. В парламента министър-председателят заяви, че в момента страната ни разполага с един хеликоптер за гасене на горски пожари, а до десет дни ще има на разположение още два хеликоптера.

Според Янев най-добрият вариант е да се направи нова държавна структура за извънредни ситуации.

Дадохме си обаче сметка, че нашият период на действие и времето, с което разполагаме, не е достатъчно да се аргументира един такъв пълен проект в цялата му същност и поради тази причина се ограничихме само около медицинските хеликоптери. Ако нещата се обърнат и станат по-тревожни, ние ще трябва по европейски механизъм да искаме помощ от друга държава с летателна техника, защото нашата е недостатъчна и разчитаме на нашите огнеборци на място, които са по земята, разбира се, от състава на Министерство на вътрешните работи, заяви служебният премиер.

Екстремален индекс за пожароопасност в 20 области на страната

На среща с президента утре премиерът и ресорните министри ще обсъждат готовността за справяне със евентуална четвърта вълна на коронавируса. Премиерът Янев увери, че ваксини има за всички, но мотивационните кампании не дават резултати.

Няколко пъти министър Кацаров имаше възможност да покаже основните аспекти на този план, а именно готовността, нарастването, специализацията, ако щете на отделни отделения или болници при необходимост и всичко останало, посочи той.

Владимир Василев
1736 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Око

2021.08.05 | 22:38

1
Какъв един хеликоптер. Хайде циганите да си заработят социалните помощи. С един Хеликоптера да се пренесе арматурно желязо в застрашените зони и циганите берачи ще оберат и желязо и огън и помен няма да остане от пожари.

Добави коментар

Водещи новини