Проект предвижда да бъдем известявани по телефона за предстояща опасност

  • 17 август 2021 16:47

  • 517
  • 1
Проект предвижда да бъдем известявани по телефона за предстояща опасност
© Булфото архив

За пълно окомплектоване, обучение и подготовка на служители, за автомобили за гасене на пожари, шлангове и други са необходими приблизително 150 млн. лв., каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/ гл. комисар Николай Николов по време на дискусия в Народното събрание за горските пожари, организирана от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Той отбеляза, че България трябва да притежава система за търсене и спасяване в планините и медицинска евакуация по въздух.

Николов посочи, че дирекцията подготвя проект, осигурен финансово, който трябва да е готов в края на тази или средата на 2022 г., за да може гражданите да получават известие на телефоните си за предстояща опасност и действия за защита на здравето. Той обаче отбеляза, че за целта ще е необходима законодателна промяна, за да бъдат включени активно в проекта мобилните оператори.

За последните 24 часа са ликвидирани 165 пожара

По повод системата за въздушна помощ Николов заяви, че най-бързият вариант е ремонт на четири броя хеликоптера, например - два "Кугър" и два "Ми-17". Той добави, че е необходимо да се придобият още 2+1 хеликоптера от европейските структурни фондове.

Директорът на пожарната отбеляза обаче, че първо е необходимо да се обучат пилоти. Като допълни, че има възможност за наемане на хеликоптер за 200 хил. евро на месец за гасене на горски пожари. Според Николов цялостното решаване на проблема с въздушната подкрепа може да бъде решен със създаване на държавно предприятие.

Николов съобщи, че от началото на годината до днес служителите на ГДПЗБН са реагирали на 29 941 произшествия, като 19 311 от тях са били пожари. Произшествията са били с 3000 повече спрямо същия период през 2020 г. От началото на август до момента е имало около 3500 произшествия, от тях 2751 пожари, загинали са седем души, а пострадали са девет.

ГДПБЗ разполага със 7650 служители, ангажирани по пожарогасителни и спасителни дейности, както и 2750 броя специализирани транспортни средства - булдозери, багери, джипове, моторни шейни и други. От тях 706 броя са автомобили за пожарогасене. Николов допълни, че над 50 на сто от техниката, която притежава дирекцията, е била подменена чрез оперативни програми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Като ги ваксинират на 100%

2021.08.17 | 18:47

1
Лумпeните ще ги известяват през чипа

Добави коментар

Водещи новини