Пулмолог определи какви рискове крие за здравето мръсният въздух в София

  • 19 юли 2021 16:17

  • 651
  • 0
Пулмолог определи какви рискове крие за здравето мръсният въздух в София
© Pixabay

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев на всеки микрограм увеличаване на праховите частици във въздуха над 6 микрограма, покачва с един процент опасността за човешкото здраве. Пред софийския градски съд по делото за мръсния въздух в София, той заяви, че имало ситуации с 16 процентно покачване на риска, предава БТА.

Делото срещу столичната община е по жалба на гражданската организация "Група за чист въздух". В нея са обединени няколко неправителствени организации. Те приложиха по делото днес новата програма управление на качеството на атмосферния въздух на София. Според организациите тя е можело да бъде приложена още преди години.

Неправителствените организации искаха от съда да установи и дали в периода 2015-2017 г., когато е имало замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици над нормата, общината е предприела адекватни и ефективни действия по контрол и ограничаване на замърсяването.

Следващото, вероятно последно, заседание по делото е на 11 октомври, когато страните ще могат да направят финални искания по доказателствата.

Борислава Борисова
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини