МВнР: Задграничните имоти на България не са оставали без застраховка

  • 23 юни 2021 17:48

  • 329
  • 0
МВнР: Задграничните имоти на България не са оставали без застраховка
© МВнР

Имотите на българската държава в чужбина, чието управление е предоставено на МВнР, не са оставали без застраховка нито за миг. Това се казва в позиция на външното министерство. От ведомството отговориха на кандидат-депутата от БСП Крум Дончев. Според МВнР Дончев обвинява ведомството, че поставя под риск от безстопанственост държавните имоти в чужбина заради липса на застраховка.

,,МВнР води целенасочена и дългосрочна политика за добро управление и стопанисване на задграничните имоти на Република България. В съответствие с тази политика имотите на българската държава в чужбина, на които на МВнР е предоставено управление, не са оставали без застраховка нито за миг. Напротив, министерството ги е обезпечило с такава по напълно законосъобразен начин'', се казва в позицията.

МВнР откри през февруари 2021 г. две процедури за избор на изпълнител чрез възлагане на обществени поръчки по реда на Закона за обществени поръчки с предмет застраховане на движимо и недвижимо имущество на предоставените за управление имоти на българската държава на територията на Република България и зад граница. За застраховане на имотите на територията на Република България има избран изпълнител и сключен договор. За застраховане на имотите, предоставени за управление на МВнР извън страната, има Решение за избор на изпълнител, което в момента се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията, като още няма по същество становище от КЗК, се казва още в позицията.

Назначени са двама нови зам.-министри

,,С оглед на факта, че държавният интерес е над частния, МВнР с грижата на добър стопанин и в съответствие с Кодекса за застраховането предприе действия имотите зад граница да не останат не застраховани, като им е осигурено застрахователно покритие, докато трае обжалването и сключване на договор въз основа на проведената обществена поръчка'', завършва позицията.

Последвайте канала на

Novini.bg
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини