България е сред лидерите в световен мащаб в защитата на правата на децата

  • 22 юни 2021 14:11

  • 169
  • 0
България е сред лидерите в световен мащаб в защитата на правата на децата
© Булфото (архив)

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С се срещна с новия представител на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн. Двамата отбелязаха дългогодишното ползотворно партньорство за подобряването на благосъстоянието на децата и защита на техния най-добър интерес.

,,Усилията ни са насочени към развитието на политики за равен достъп на всички деца до образование и здравеопазване, за превенция на бедността и насърчаване на социалното включване. От изключително значение е отглеждането на децата в семейна и близка до семейната среда. Политиките в тази сфера са водещи за правителството и българското общество. Те ще продължат да се развиват, за да се гарантира приемственост и устойчиво развитие'', каза министър Донев.

Той подчерта доброто сътрудничество между България и Фонда на ООН за децата за изпълнението на реформата за деинституционализация на грижите за деца.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С се срещна с новия представител на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн

Държавата ни е сред седемте страни, които реализират пилотен проект с финансиране от ЕК и подкрепа на УНИЦЕФ във връзка с Европейската гаранция за детето. Чрез него ще се приложат иновативни подходи за осигуряване на достъп до социални, здравни и образователни услуги за всички деца с акцент върху децата с увреждания и децата от бедни семейства. Проектът се изпълнява в партньорство от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването в 10 общини в областите Бургас, Сливен и Стара Загора, подчерта още министър Донев.

Зам.-министър: Страната ни има нужда от потенциала на всяко дете

Той постави акцент и върху бъдещото изпълнение на програма "Развитие на човешките ресурси" (2021-2027), по която се предвижда значителен ресурс за подкрепа на всички деца чрез мерки за ранно детско развитие и предотвратяване на бедността.

,,България е лидер на световно равнище в защитата на правата на децата'', сподели от своя страна Кристина де Бройн. Тя постави висока оценка на постигнатото от страната ни в процеса по деинституционализация и Европейската гаранция за детето, като открои важността на инвестициите в развитието на децата до 3-годишна възраст.

Novini.bg
169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини