Финансовите трудности са най-честата причина едно дете да не получава необходимата здравна грижа

  • 25 юни 2021 09:32

  • 190
  • 1
Финансовите трудности са най-честата причина едно дете да не получава необходимата здравна грижа
© Getty Images

Над една трета от младежите, анкетирани през приложението U-Репортери България, смятат, че финансовите затруднения са водеща причина за това едно дете да не може да получи здравна помощ в населеното място, където живее. Това сочат резултатите от последното допитване, посветено на достъпа на децата до здравеопазване, съобщават от УНИЦЕФ-България и от Национална мрежа за децата.

В здравната анкета са участвали 203 участници на средна възраст 20 години (между 11 и 45-годишни, медианна възраст 19) от цяла България, като момичетата и жените са 76 на сто от отговорилите. Допитването е част от пилотния проект за тестване на "Европейската гаранция за детето" в България, който се изпълнява с подкрепата на УНИЦЕФ и финансиране от ЕК. Детското участие по пилотния проект в България се изпълнява в партньорство с Национална мрежа за децата.

За близо 30 на сто от U-Репортерите, участвали в допитването, неразпознаването на здравния проблем от страна на близките е основна пречка за получаване на здравна помощ. Проблемите с личния лекар и липсата на здравно заведение в близост са следващите по важност причини за липсата на достъп до здравна грижа, става ясно още от проведената анкета. Според 47 на сто от отговорилите U-Репортери, семействата могат в повечето случаи да си позволят нужните лекарства за лечение на детето им, а според почти 29 на сто - често не могат.

Почти 85 процента от анкетираните U-Репортери смятат, че родителите нямат никаква или имат недостатъчна информация и подкрепа, за да осигуряват достъп на детето си до здравна грижа. Това кореспондира с данните от отговорите на първия въпрос, според които младежите посочват неразпознаването на здравословните проблеми като втори по значимост фактор, който реално пречи на достъпа им до здравни грижи.

U-Репортерите не открояват като основен проблем за достъп до здравеопазване на децата липсата на здравни заведения. Според 41 на сто броят на здравните заведения в техните населени места е достатъчен, а според 30.3 на сто - недостатъчен. В същото време над 50 на сто от отговорилите U-Репортери смятат, че държавата прави твърде малко за задоволяване на нуждите от здравна грижа на децата в България. За 33 на сто от анкетираните държавата полага грижи за здравето на децата у нас, но има какво още да се направи.

Предупреждение от първа степен за горещини в 16 области на страната

Във всички случаи темата за достъпа до здравеопазване, разгледана през преживяванията на децата и младите хора, се нуждае от допълнително изследване, за да се разбере повече каква подкрепа е необходима за семействата и децата и как държавата може да я осигури, смятат от неправителствените организации.

Голяма част от проблемите, свързани с детското здравеопазване у нас биха намерили своите решения в една съвременна детска болница у нас, каквато в момента няма, смятат от Национална мрежа за децата. Обединението от неправителствени организации подкрепя гражданската инициатива "За истинска детска болница" от самото й създаване и твърдо стои зад внесената преди броени дни петиция в подкрепа на създаването на истинска детска болница.

Novini.bg
190 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.25 | 10:09

1
Децата на ангелите в бяло да са добре на другите е.бали им майката

Добави коментар

Водещи новини