България се прекланя пред подвига на Ботев и загиналите за свободата ѝ

  • 02 юни 2021 06:51

  • 561
  • 11
България се прекланя пред подвига на Ботев и загиналите за свободата ѝ
© Булфото (архив)

На втори юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Точно в 12 часа сигнал на сирени ще призове за общонационална почит към паметта и подвига на Ботев и героите от национално освободителните борби.

В цялата страна ще се проведат възпоменателни чествания и церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета - революционер.

В Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България родолюбиви българи изкачват връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение.

Стефан Янев отдаде почит на подвига на Христо Ботев във Враца

Поради ограничителните мерки и тази година на върха не е предвидена официална програма.

„За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело“, каза врачанин.

„На 2 юни се чувствам изключително горд. Ежегодно се качвам. В тези моменти пламъкът избухва в още по-големи мащаби и чувството не може да се опише“, сподели друг негов съгражданин.

На път за историческия връх много участници в похода отдават почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица.

Преди сирените в 12 часа в подножието на  паметника на Околчица ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

„Дано когато свирят сирените всички да спрем и да помислим за малко“, каза жител на Враца.

По повод 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев, в родния град на поета революционер - Калофер, ще се състои митинг поклонение. Очаква се на церемонията да присъства вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Преди това от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България. 

С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец ще бъде почетена годишнината от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България в община Смолян.

На площад „Свобода“ в града от 11,30 часа пред паметника на Ботев с Почетен караул тържествено ще бъде отбелязан 2 юни.

Поклонение в Деня на Ботев ще има и пред монумента на загиналите във войните в град Рила.

Novini.bg
561 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Радецки

2021.06.02 | 16:45

11
Вярно ли е Ботьов че са го гръмнали неговите авери докато сере в храстите?
АСЕН ИЛИЕВ

2021.06.02 | 08:53

10
А ДОЛУ, МАКЕДОНСКИТЕ PROS TACI ГИ РАЗБУТАХА ЙЕМЕНСКИТЕ MAJ MUNI. ДА РАЗБУТАТ ТУРЦИЯ ТА ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ПАЛЕСТИНА! МАЛКО ГИ KLAH И ТАМ ZIVOTNITE! ПЪРВО ГЪРЦИТЕ РАБУТАХА.
АСЕН ИЛИЕВ

2021.06.02 | 08:45

9
НА БОТЕВ БАЩА МУ БЕШЕ БОГАТ, ЩО НЕ ОТИДЕ ТОЯ PE EER ASTIN, ДА УЧИ В НЯКОЙ УНИВЕРСИТЕТ, А ОТИДЕ В РУМЪНИЯ, КЪДЕТО НИКОЙ НЕ ГО ПОЗНАВА, ДА ГИ ЛАПА НА СПОКОЙСТВИЕ :)
ASEN ILIEV

2021.06.02 | 08:42

8
А ЗА ДА ИМА ПОВОД ДА ЗАГРАБИ ПРОЛИВИТЕ КОЛХОЗНАТА SCHWEIN, ДАДЕ РУБЛИЧКИ НА PEE RUN GELA ВАЗОВ ДА ПИШЕ ГЛУПОСТИ В "ПОД ИГОТО" :) ДАЖЕ И ГО ПРЕВЕДОХА И ИЗДАДОХА ТОЯ НЕ ЩАСТНИК В ЦЯЛА ЕВРОПА. ЩОТО ШВЕДИТЕ МНОГО ГИ ИНТЕРЕСУВАТЕ ТОЧНО ВИЕ, BOK LU CI!
Георги

2021.06.02 | 08:35

5
Хасене прапрабаба ти едно време са я опъ..вали разни ма..нгали от Андола и след дълги кръв..осмешения си се пръкнал ти!Едно недоно..сче неприеман от българи и турци,живеещ в България и лиж.ещ подметките на всеки от съседката.Някои би те нарекал българин мохамеданин,но за мен ти си едно дърво без корен.
АСЕН ИЛИЕВ

2021.06.02 | 08:38

7
АЗ СЪМ ЗМЕЯ БЕ СВЕТИ ГЕОРГИИИ! НО ТОЗИ ПЪТ, НЯМА MAJMUNA, КОЯТО ДА МЕ ВЪРЖЕ ЗА ВРАТА :) НАЛИ ЗАГРЕВАШ? :)
ASEN ILIEV

2021.06.02 | 08:36

6
АМА НЕ! ВИЕ, NEDONOSENIТЕ ZIVOTINSKI KOPELETA, ЩЕ УПРАВЛЯВАТЕ КОШАРАТА?!?!?! ТО БИВА ДА СИ НАГЛО ZIVOTNO, АМА ВИЕ СТЕ ИЗВЪН ВСЯКАКВА МЯРКА ЗА НАГЛОСТ!
ASEN ILIEV

2021.06.02 | 08:34

4
ОТ 10 ВО ЙНИ С КОЛХОЗНАТА SCHWEIN, В КОЛКО ВЗЕХТЕ УЧАСТИЕ ВИЕ БЕ, BOK LUCI S BOK LUCI! ДА ВИ КОР МАТ ЗАЛОЕН ИТЕ ТУМБАЦИ! И ГЮЛЕТАТА ДА ВИ ПРЪСКАТ КУХИТЕ КРАТУНИ! ВОЮ ВАХА ЕНИЧАРИТЕ, КОИТО БЯХА СЪБРАНИ ОТ ЦЯЛАТА ИМПЕРИЯ, А НА САМО ОТ ВАС - GOVEDA БУЛГАРАШКИ!
Patriciailnta

2021.06.02 | 08:29

3
М­л­а­д­­­а­­­ ­м­­о­­к­р­а­­­ ­­у­­ч­е­­­н­­и­­­ч­к­­­а­­­ ­­­ч­у­­к­­а­ ­­­ ­­W­­ ­W­ ­­W­­ ­.­­­ ­­B­­ ­­­G­ ­1­­­ ­­­7­­­ ­.­­ ­C­­ ­­­L­ ­­­U­­­ ­­B
АСЕН ИЛИЕВ

2021.06.02 | 08:27

2
ДОКАТО ЕВРОПА ГОРЕШЕ В 30 ГОДИШНИТЕ ВОЙНИ, ШВЕДИТЕ ГРАБЕХА ГЕРМАНСКИТЕ СИ СЪЮЗНИЦИ!!! ВИЕ 500 ГОДИНИ ИМАХТЕ СПОКОЙНА КОШАРА, В КОЯТО ТРУПАХТЕ ЛОЙ! ПОД КРИЛОТО НА СУЛТАНА! SHIBANI IZRODI! А ЕНИЧАРИТЕ, ЗА КОИТО ПЛАЧЕТЕ SKOTOVE DOLNI ПАЗЕХА КОШАРАТА, ДА НЕ ВИ ИЗДАВАТ ВЪЛЦИТЕ!
Trudypduza

2021.06.02 | 07:15

1
М­­­л­­­а­­­д­­­а­ ­м­­­о­­к­р­­­а­­ ­­у­­ч­­­е­н­и­ч­­­к­­­а­ ­­ч­у­­­к­­­а­­ ­­ ­W­ ­­W­­­ ­­W­­ ­­.­­ ­B­ ­­G­­­ ­­­1­­­ ­­­7­­­ ­­.­­­ ­C­­ ­­L­ ­­U­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини