Диана Ковачева: Винаги в последния момент преди избори се променя Изборният кодекс

20 април 2021 08:17

© Кадър - БНТ
884 5

Винаги в последния момент преди избори се променя Изборният кодекс, но остават нерешени съществени проблеми като „мъртвите души“ в избирателните списъци. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в ефира на БНТ.

„Препоръките са, че не бива в последните 6 месеца преди изборите да има ревизия на изборното законодателство и Изборния кодекс. Въпросите, с които аз ангажирам вниманието на народните представители, са свързани с възможността да се осигури на хората правото да упражнят своя глас.

Омбудсманът изпрати писмо на депутатите с топ-проблемите на гражданите

Те не засягат съществено процеса на упражняване на вота на гражданите, но ще им дадат възможност да го направят“, посочи Ковачева.

„За съжаление винаги се случва така, че в последния момент се променя Изборният кодекс, но остават нерешени много съществени проблеми като „мъртвите души“ в избирателните списъци. Това са сериозни проблеми, които един ден трябва да бъдат решени.

Пипа се Изборният кодекс, но все остават едни проблеми, които на практика не са решени години наред.

Не знаем кога са следващите избори и не можем да кажем дали промяната ще бъде преди тях“, допълни тя.

Що се отнася до матурите, тя заяви:  Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени. 51 хиляди са учениците, които миналата година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, но не го направиха, защото бяха отменени поради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция срещу провеждането им. Министерството на образованието защо отказва да чуе гласа им.

По думите ѝ дистанционното обучение при малките ученици не върши работа, а при големите мотивацията рязко намалява. Според Диана Ковачева учебната програма не предвижда нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази ситуация.

Тя засегна и темата за домашното насилие.

"Само в последните 2 седмици са убити 2 жени, а за 12 месеца 27. Проблемът гравира и се усложнява. Миналата година 350 мъже са се обърнали за помощ, една част от тях са хора с увреждания. Трябва да отпадне системният характер при наказанията в момента, за да бъде наказан насилникът трябва да има 3 последователни регистрирани сигнала, а една жертва може да бъде убита от първия път. Личните лекари трябва да са задължени да сигнализират", отбеляза омбудсманът.

Относно новия закон за ВиК Диана Ковачева заяви, че трябва да защитава интереса на потребителите, а не на ВиК дружествата.

"Цената на водата се повишава, а качеството не мърда, това е несправедливо. Не мога да подкрепя повишаване на цената на водата. Изравнителните сметки за парно трябва да са по-ясни, нова фактура, нов формат, защото хората не могат да се защитят и да ги оспорят", каза още Диана Ковачева.

Novini.bg
884 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
АННА

2021.04.23 | 12:56

5
КОМЕНТАРЪТ МИ ИЗЧЕЗНА .....КОНТРОЛ И ПОДСЛУШВАНЕ ?!?!

2021.04.20 | 10:31

4
Защото управляващите винаги се мислят за много хитри.

2021.04.20 | 10:23

3
Какво значи винаги? Какво се промени преди последните избори, освен противоепидемичните мерки? А, какво ще кажете за новите промени предложени от Имаше такъв народ, които целят обезсмислянето на следващите избори. Нали щяха да възстановяват демокрацията, а правят точно обратното и то още от първия ден.

2021.04.20 | 09:48

2
напълно излишно бюро, в което някаква малка пасмина се храни без да работи.
Логично е но не е правилно

2021.04.20 | 09:44

1
Това е така за да се угоди на някои партии за да могат да прескочат 4% граница! Затова ! Това не са ГЕРБ и БСП, защото тяхния електорат е МНОГО над четирите процента!

Добави коментар

Водещи новини