Доц. Мангъров пред novini.bg: Имаме висока смъртност, защото сме една от най-болнавите нации в ЕС

  • 16 април 2021 16:15

  • 4134
  • 0
Доц. Мангъров пред novini.bg: Имаме висока смъртност, защото сме една от най-болнавите нации в ЕС
© булфото /архив/

Какво ще се случи след закриването на Националния оперативен щаб /НОЩ/за борба с коронавируса, което вчера бе огласено от отиващото си правителство? Какви ще са последствията от закриването на тази структура, какво струваше тя на данъкоплатците и колко ефективна бе? Ще има ли възможност да се търси отговорност от нея, яко това се наложи? Разговарям с доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден, който е началник на обособената "Ковид клиника" в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

Едната възможност пред нас, след закриването на НОЩ, е да се върнем към нормалния начин на живот. Т.е., имам предвид, че хората, които имат клинични симптоми, трябва да си остават вкъщи с болнични, а всички останали, които са здрави - да учат, работят, да се разхождат, изобщо да се върнат към нормалния ритъм на живот. Насаждането на страх беше напълно излишно и аз неведнъж съм предупреждавал затова. В болница трябва да влизат само онези, които имат дихателна недостатъчност. Защото в момента лечебниците са пълни с хора, на които на 8-9-тия ден от заразата са им направени снимки и са установени изменения в белите дробове. Ковид 19 е вирус, който засяга този орган и му причинява възпалителни изменения. Те се наричат пневмонии, но не са усложнения при ковида, а вирусна пневмония, която е част от К 19.

Усложнението се нарича дихателна недостатъчност

и само пациентите с него трябва да бъдат приемани в лечебните заведения.

Ако се направи тази разлика, то няма да имаме тези 10 000 души, които в момента са изпълнили болниците, защото тези възпалителни изменения, които се откриват в белия дроб при К 19 са вирусни и не се лекуват с антибиотик. Дихателната недостатъчност при Ковид възниква тогава, когато вирусът засегне такава част от белия дроб, че останалата незасегната област не е в състояние да осигурява нуждите на човек от кислород. Ако се направи това разграничение, то нашите болници и интензивните сектори няма да бъдат препълнени. Ето защо всички, които се занимават професионално с борба срещу тази инфекция, трябва да седнат и да обсъдят всичко това, за да решат какво трябва да се направи от медицинска гледна точка.

Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Ковид 19 се използва от политиците за насаждане на страх
Втората възможност, според мен по-неблагоприятната, е да се установят много по-строги мерки и ограничения от досегашните, следвайки съветите на някои медицински фашисти. Видяхме, че строгите мерки в Испания, Гърция, Великобритания, Франция и др. страни, не доведоха до по-малко заболели, но при нас ще допринесат за допълнително съсипване на икономиката, до фалит на още повече бизнеси и увеличаване на армията на безработните.


Предполагам, че ще

има възможности да се търси отговорност от НОЩ за нанесени вреди.

За всички щети, които бяха нанесени под предлог, че се спасяват животи, би трябвало някой да носи отговорност. Защото се видя, че за миналата година имаме около 16 000 души повече починали в болниците, в сравнение с предходната и предишни години. От тях само близо 7000 са били с ковид, а смъртта на всички останали се дължи на неадекватните и безумни мерки, които се предприемаха, на насаждането на страх, което бе масово. Значителна част от починалите през този период, са хора с хронични заболявания, които не са лекувани заради неадекватните мерки срещу коронавируса.
Най-доброто, което се случи през изтеклата година бе, че ние не допуснахме да изпаднем в такова положение, в каквото бяха други държави с крути ограничения, където заразените се множаха. Високата смъртност у нас се дължи на това, че сме една от най-болнавите нации в ЕС, защото водим нездравословен, стресов начин на живот. Начело сме на класациите по смъртност от сърдечно-съдови, ракови, диабетни и др. болести.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4134 0

Свързани новини

Водещи новини