Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Ковид 19 се използва от политиците за насаждане на страх

  • 29 януари 2021 09:46

  • 22231
  • 0
Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Ковид 19 се използва от политиците за насаждане на страх
© булфото/архив/

Доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден е началник на обособената "Ковид клиника" в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести. Разговарям с него за актуалната ситуация в здравеопазването, за последните решения и мерки, предприети у нас и навън в борбата със заразата, за ваксините, имунитета и т.н.. Също така, за решението му да даде съгласието си от партия АБВ да го номинират за народен избраник.

Кривата на заболеваемостта у нас през последните дни върви рязко надолу

и ето вчера от направени над 13 000 теста, положителни са едва близо 600 души. В процентно отношение това са 4,5 на сто, т.е. съпоставимо с хода на заразата през летните месеци у нас. Затова аз лично смятам, че на този етап не са нужни чак толкова много тестове. Заразяването по естествен път с нова респираторна инфекция върви по неотменим свой път. Примерно така, както винаги през тези месеци в предходни години се развиват грипните заболявания.

Доц. д-р Атанас Мангъров пред novini.bg: Изпълнителната агенция по лекарствата одобри ли ваксините срещу Ковид 19?

Връщането на учениците в школата е добър ход, защото плодовете на дистанционното обучение тепърва ще бъдат брани от родители и ученици. Знаете, че аз от самото начало съм против строгите ограничителни мерки, защото не виждам логика в тях. Мен тук ме ругаеха, когато говорех за стаден имунитет от 70 на сто, но сега вече, когато и А.Меркел и Б.Джонсън заговориха затова, тук взеха да увъртат. Най-ярката илюстрация на моята теза е фактът, че

в страните с най-строги изолационни мерки, заболелите от Ковид 19 са най-много.

Докато у нас разумните хора не се паникьосваха от строгостта на мерките и резултатите ни са по-добри. От щаба казаха, че по незнам си каква скала строгостта на мерките у нас е 65%. Това било по-добре от страни, където строгостта е отчетена на 90-100 на сто. Нека гражданите сами да си направят съответните изводи. Също така искам да предупредя, че хора, които са изкарали болестта - симптомно или безсимптомно, няма нужда да се ваксинират. Те са срещнали вируса в неговата антигенна цялост и техният имунен отговор е много по-силен, траен, многообразен, отколкото отговора, който се получава след имунизация. Във ваксините се съдържат само отделни антигени от вируса, определени негови части, срещу които се изработва имунен отговор. Естествената среща с вируса дава много по-мощен и дълготраен отговор. Разбира се, който иска, нека да се ваксинира, товавсе пак е лично, интимно решение. Длъжен съм обаче да предупредя,че ваксините с РНК при хора, преболедували, създават предпоставки за нежелани автоимунни процеси.

Не виждам логика в скалата, за която вчера говори ген.Мутафчийски,

че ходенето в ресторант видите ли е опасно и рисковете са измерени по тази скала. Тези неща, според мен, са лишени от елементарна логика. При предишният щам на вируса трябваше да стоим на разстояние помежду си от 1,5 метра. А при новият, който бил 7 пъти по-заразен от предишния/!?/, ние трябва да сме на 2,5 метра отстояние един от друг. Тези неща щяха да са разумни, ако ставаше въпрос за радиация, ама не е, а са вируси, които се реят из въздуха, натоварени върху микро аерозолни частици. Двама души, независимо къде са - в ресторанта, магазина или автобуса, дишат един и същи въздух. Само че абсурдните мерки налагат в автобуса да може да се влиза спокойно, в магазина също, а на други места да не може. За мен голяма част от

мерките са просто начин за налагане на власт и ограничаване на правата и свободите на хората.

На нокти ме изправи една публикация в английския вестник "Телеграф", в която се твърди, че бившият премиер Тони Блеър бил дал насоки на настоящия Борис Джонсън как Великобритания да стане водеща сила в налагането на световен имунизационен паспорт. Това не бива да се допуска, защото е над национално законодателство и ще вреди на всяка конкретна страна и националност. Става въпрос пак за контрол и ограничаване на свободите. Смятам, че ние тук и сега трябва да се обединим в усилията си срещу преодоляване на Ковид 19, а не да се разделяме и разединяваме и в тази борба, както във всичко останало. Аз затова приех поканата на АБВ да застанем заедно от една страна на бариерата, метафорично казано, срещу заразата. Виждам, че те полагат усилия в това, обикалят страната, говорят с хората, споделяме еднакви възгледи, те ме подкрепят. Вярвам, че здравеопазването е споделена отговорност и въпрос на национална политика. В този смисъл има нужда да се чуват и различни мнения, а не само тези, облечени във власт. Иначе, ако ламтях за постове и власт, то тогава щях да съм в редиците на ГЕРБ, БСП, ДПС или друга от партиите в управлението, които се маскираха и са много, много уплашени. Пандемията се оказа, че устройва много политици не само у нас, а и навсякъде по света, да избутат встрани реалните проблеми на хората. Ковид 19 се използва като способ за насаждане на страх.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
22231 0

Свързани новини

Водещи новини