„Демокрация“ със срок на годност… и т.н.

  • 15 април 2021 18:05

  • 1763
  • 0
„Демокрация“ със срок на годност… и т.н.
© Novini.bg

Първо беше дълги, тежки, тегави и мрачни години една партия – „Партията“. После в сценария пишеше „Промяна“. Станаха две главни партии, макар и от едно място правени. Дълго време беше така, публиката… така де – народът зажадня за нещо ново. Появиха се „алтернативи“. Вкараха цвят в двупартийния и двуцветен синьо-червен модел. 

Дойде г-н Осемстотин Дни да ни оправи. Оправи ни, изми се и си отиде. Народа си го избра с гигантско мнозинство, защото беше „нов спасител“. Без никакъв опит, освен в ходенето по светски купони, но все пак – ново лице. Оттогава все такива „Нови“ и „Спасители“ се появяват. Хората започнаха да гласуват „срещу статуквото“, за „квото дойде ново“. Волен и АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския така влетяха в политиката. Според мен, дори ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и Бойко дойдоха по сходен начин, а сега ИТН и т.н. 

Нищо ново, нищо изненадващо. И на тях ще им мине времето и модата. Колко още спасители се готвят… 

То се е видяло, че беге избирателят няма да поумнее. Таман поумнее и му дойде време да се преселва в Отвъдното, ново поколение избиратели го замести. И пак отначало, пак същият филм. Все на „шоу“ налита и гръмки думи и веене на юмрук във въздуха, тип Ленин на реч пред пролетариата. И после, като дойде време за  реална работа и големите „заплахи“ да се изпълняват, само срещу журналисти се сеят бабаитлъшките заплахи и „Крумовите закони“. Банките си режат глави с лихвите, корупцията по всички етажи на лепкавата бюрокрация си стои, даже се множи, мутроландия просперира, „наште хора“ пак са си най-добре, престъпниците си купуват правото да печелят еврофондове и обществени поръчки, а целият бабаитлък остава за пред телевизора и за някой журналист, който е допуснал грешка в ефир, или за някоя дребна риба. 

И така – до новия „Нов Спасител“. 

„Демокрация“ със срок на годност. 

Новите месии и т.н. влязоха, заклеха се и почнаха с гръмките слова от вратата. Най-големите обещания на ИТН бяха свързани с мажоритарния вот. Да не кажа, че си беше една от най-стабилните стълби, на които стъпиха, за да станат това, което са днес и да спечелят толкова доверие у избирателите. Само че…

… само че когато им се каза: хайде да действаме по вашата тема с мажоритарния вот, те се отметнаха – Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. от „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ каза, че в този парламент няма мнозинство за такава промяна и не я включи в приоритетите на партията си. 

… и т.н. 

Но, за сметка на това, се подхванаха старите пиарски „дъвки“ за едното левче субсидия. Защото са удобна лаладжийска рекламка. Ето какво се опитват някои партии от известно време да насадят в главата на хората:

Хрантутници, изедници, само чакате на българския народ да ви храни с данъците си, у-у-у-у! върнете парите, оставете субсидията. Ще я направим левче, че да не можете да крадете повече. 

Хитър номер. И хората се връзват. 

Ето какво НАИСТИНА обаче означава това намаляване:

Големите партии си имат начини да се финансират „под масата“, официално, неофициално, те имат толкова много пари, колкото не можете да си представите, в черни и сиви каси. Не едно левче да направите субсидията, а минус едно левче да я направите, те ще са си добре и ще се оправят. 

Но малките и новите партии няма да се оправят, те пари и каси, и спонсори нямат. 

Същите тия хора, които гласуват за поредното „шоу“ в политиката и викат: „отрежете им субсидиите“, са същите, които крякат по форумите, когато някой недоволства: „Пà влези ти у политиката и òправи нещата, бе! Като толку знаеш!“ 

И те не виждат връзка между нещата. Не. 

Крумова България ли ни е алтернативата? Сериозно?

Та, след като вкарахме поредните шоумени, певци, звезди и хора без опит, ама с много хъс, с много обещания, ама без спазване, нещата са ясни – пак ще ни оправят, да видим за колко дни. Осемстотин няма да е, защото тоя скеч е запазена марка и неговото величество на прехода може да ги съди по Закон за авторското право и сродните му права. 

И, понеже стана ясно, че следващите години от прехода по нищо няма да се различават от досегашните (освен да станат по-брутални и с повече бой по журналистите, може би, както беше заявено като готовност), загубихме интерес към развитието още отсега. Аз лично вече залагам на следващите, залагам на тия „демократи“, като им изтече срокът на годност, с какво ще ги заменят. 

И имам идея/предложение/предположение. Струва ми се, че след като всеки вече се пробва да кара държавата, ни остава да я дадем на шофьор на такси. Тия хора и без това знаят всичко и могат да си представят плана за оправяне на държавата в кратки срокове – колкото един курс от Люлин до центъра. Ще е шок, ще е „шоу“ (че и отгоре), ще се посмеем малко преди да заплачем, ще е съвсем в реда на нещата, както сме я подкарали. Та, аз залагам на следващия нов „Нов Спасител“ да е таксиджия. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1763 0

Водещи новини