Лидия Шулева: Затъваме във финансова криза и час по-скоро ни трябват работещи парламент и правителство

  • 14 април 2021 16:16

  • 1555
  • 0
Лидия Шулева: Затъваме във финансова криза и час по-скоро ни трябват работещи парламент и правителство
© булфото /архив/, pixabay

Какво е икономическото състояние на страната ни към момента и защо стремглаво вървим към финансова криза? Какво е състоянието на хазната и за какво бяха похарчени грешно много пари? Защо е нужно час по-скоро да имаме работещи парламент и правителство?
По тези теми разговарям с Лидия Шулева, консултант, бизнес треньор в консултантската фирма "Бизнес интелект". Тя е едно от уважаваните лица от партията Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), беше вицепремиер на България между 2001 и 2005 г., министър на труда и социалната политика между 24 юли 2001 и 17 юли 2003 г. и министър на икономиката между 17 юли 2003 и 23 февруари 2005 г.

Финансовото състояние на страната ни към момента е много тревожно, от гледна на точка на това, че още м.г. беше ясно че бюджетът няма да издържи без подкрепа на различни слоеве от обществото във връзка с коронавируса. В края на м.г. ми стана ясно, когато гледах разчетите за бюджета, че не са предвидени достатъчно средства за компенсиране на засегнатите от ограничителните мерки, заради пандемията.

Лидия Шулева пред novini.bg: Не намирам логика в създадената ситуация на пазара на труда у нас

Вече първите резултати показват ясно това, тъй като

има дефицити, които са много по-големи от прогнозираните за цялата година,

а актуализацията на бюджета предстои.
В бюджета за 2021 година не беше отразена достатъчно възможността за продължение на пандемията. Т.е. бяха предвидени много малко средства за компенсации и то частични. Това беше ясна индикация за последвалите проблеми.
Втората и третата вълна предизвикаха затварянето на повече бизнеси и необходимост от компенсации, каквито не бяха предвидени в бюджета.

Сериозно бяха увеличени заплатите в бюджетната сфера,

а това, според мен, беше грешка. Веднъж те бяха увеличени с 30%, а след това с още 10 на сто. Това сериозно натовари хазната и то при положение, че заетите в бюджетната сфера бяха най-малко засегнати от необходимостта да прекъснат своята работа или пък да я загубят. Държавната администрация не затвори, няма освободени хора от работа, не бяха лишени от доходи и на практика получиха увеличения на заплатите, които към онзи момент не бяха толкова належащи. Други бяха секторите в икономиката, които имаха нужда от актуализация на доходите, но нито сега, нито преди има възможност те да бъдат адекватно компенсирани. Имам предвид, че това са онези бизнеси, които бяха закрити и другите, които заради пандемията рязко свиха оборотите си.


Друг въпрос, чийто отговор мнозина търсят, е свързан с пенсиите.

Раздаването на по 50 лева на всички възрастни хора, е грешка,

според мен. Пенсионерите също не загубиха доходите си, някои от които са ниски. Смятам обаче, че беше нужно преизчисляване на пенсиите и едно по-справедливо получаване на доходи за най-уязвимите.

Вече бюджетът свети на червено и има сериозна необходимост от актуализация. Какво означава това?

Дефицитът в бюджета има два начина за финансиране - от фискалния резерв, и от заеми. Фискалният резерв обаче вече също се доближава до санитарния минимум. Следователно е нужен нов заем, за който обаче е необходим работещ парламент. Което на практика означава, че сегашното Народно събрание, което утре започва работа, трябва да е наясно, че има необходимост от преразглеждане на бюджета и евентуално вземане на решение за ратификация на нов заем. Защото в противен случай можем да се озовем в средата на годината без пари за най-спешните социални плащания.
Смятам, че

необходимостта от работа на парламента и създаване на правителство,

е належаща, както за справянето с пандемията, така и за овладяване на финансовата криза, към която отиваме.
Изключително важно е навреме да се внесе плана за възстановяване и устойчивост. Ако това не стане, по време на португалското председателство не се вземе решение за отпускане на тези средства, то ще означава, че ще останем за следващото председателство. Няма да загубим тези пари, но те ще са налични чак 2022 година, което за нас е критично късно. Затова този план е важно навреме да мине през парламента. Във всички случаи той не е съвършен, но доколкото съм запозната, няма пречка в хода на изпълнението му, някои неща да бъдат коригирани. При всички случаи е по-добре той да бъде внесен, макар и несъвършен, отколкото да не бъде депозиран.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1555 0

Свързани новини

Водещи новини