Срещу 9 млн. лв. АПИ вече ще следи пътищата от Космоса

  • 12 април 2021 18:09

  • 627
  • 3
Срещу 9 млн. лв. АПИ вече ще следи пътищата от Космоса
© Getty Images

До няколко години Агенция “Пътна инфраструктура” вероятно ще може да следи изцяло състоянието на родните пътища от Космоса. Това предполага нова обществена поръчка на АПИ, която е вписана преди няколко дни в Регистъра на обществените поръчки.

Тя е на стойност 9,216 млн. лв. с ДДС и от избраната фирма се иска за 12 месеца да изработи пилотен проект, чрез който да достави на АПИ цифрови снимки от сателит на пътната мрежа в България.

Засега става въпрос за един участък от магистрала, един първокласен път и един път, минаващ през населено място. В следващи етапи това наблюдение от Космоса ще прерасне в заснемане на цялата републиканска пътна мрежа, и то с геореферирани снимки, т.е. така, че да се знае точно къде се намира всеки участък, който се вижда на снимката.

Целта на поръчката е не само да се знае какво е състоянието на пътя, но и да се улесни анализът на пътната безопасност на всеки участък, като се създаде база данни за всички пътища. Освен това е предвидено да се създаде рейтингова система за оценката на пътищата и риска от възникване на пътни произшествия по тях.

В момента това се прави от областните пътни управления, които периодично снимат своите участъци от пътната мрежа и оценяват състоянието им. В мотивите за поръчката обаче е посочено, че това отнема много време и усилия, струва по-скъпо и не дава точни данни за състоянието на пътната безопасност.

От изпълнителя се иска да представя всеки месец и на края на първата година подробни доклади, както и да обучи 6 служители на пътната агенция да боравят с данните.

Обществената поръчка е обявена по сравнително рядко използваната процедура “договаряне без предварително обявление”, когато по различни причини за нея не могат да се състезават много фирми. В случая е използвано обстоятелството, че има интелектуална собственост върху готовия продукт, т.е. изпълнителят няма да може просто да наеме сателит да направи снимките, а трябва да създаде платформа, в която да се вкарат изходните данни и да им се направи анализ.

Срокът за подаване на офертите е краят на деня на 14 април, сряда, а отварянето им ще е на следващия ден в 14 часа. Методът за оценка е най-ниска цена.

Novini.bg
627 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Постата

2021.04.12 | 21:40

3
Аман от ПРОФЕСИОНАЛИСТИ...преди да публикувате новина, проверете я. Тази поръчка е ПРЕКРАТЕНА !!! АПИ няма да следи от космоса, ами всички в космоса са се събрали да гледат какво прави АПИ !!!
конгра

2021.04.12 | 18:16

1
Бая пари ще хапне Чекмеджето.
чулейшън

2021.04.12 | 18:16

2
И бая парички ще се оттекат от нашите данъци към тулупите като за последно.

Добави коментар

Водещи новини