Изтече срокът за регистрация на домашни кучета. Започват проверки

  • 09 април 2021 15:02

  • 1421
  • 4
Изтече срокът за регистрация на домашни кучета. Започват проверки
© Община Асеновград

Изтече срокът за регистрация на домашните кучета в община Асеновград. Последният ден, в който собствениците можеха да направят това, беше 31-ви март. Размерът на годишната такса е 18 лева. Всички, които не са декларирали в общината или в кметството на съответното населено място, че отглеждат куче, подлежат на санкция. Глобата е в размер на 50 лева за четириноги, за които не е извършена пререгистрация и не е платена годишната такса, и 20 лева – за освободените от такава.

Съгласно чл.174 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, 4-месечен е периодът, в който новородените четириноги следва да се представят на ветеринарен лекар за обезпаразитяване, имунизиране, издаване на паспорт и чипиране. Собственикът е длъжен в 7-дневен е срокът, след записването на домашния си любимец при ветеринар, да подаде декларация в кметството по местоживеене. Таксата за придобитите след 31-ви март кучета се преизчислява на база остатъка от годината.

Освободени от такова плащане са: кастрирани кучета;кучета на хора с удостоверение от ТЕЛК;служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;кучета, използвани за опитни цели;кучета, използвани от Българския червен кръст (БЧК);ловни кучета;кучета – пазачи на животновъдни обекти; кучетата с поставен чип, за първата година от неговото  регистриране. За освобождаването от такса следва да се представят необходимите удостоверения. Административната ежегодна регистрация на всяко домашно куче в общината е задължителна. В това числовлизат и онези животни, които са освободени от плащане, като собствениците имат право на такова освобождаване за до две кучета.

Справка от общинския Електронен регистър на община Асеновград сочи, че до края на март тази година декларация за притежаване на куче са подали 233-ма собственици от общо 525 регистрирани. Освободените от плащане на таксата също са длъжни да удостоверяват всяка година, че все още са собственици на четириногото.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1421 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Kerria23

2021.04.10 | 21:36

4
­В­­и­ж­т­е­­ ­­м­­о­­­я­­т­­­а­­ ­т­­­и­­­й­­­н­­­ ­п­­у­т­­к­а­ ­-­ ­­W­­­W­W­­.­B­G­­1­­­7­.­C­­L­­­U­­­B­­
Karena22

2021.04.10 | 03:52

3
­­В­­­и­­­ж­­т­­е­­ ­­­м­­о­я­­­т­­­а­­ ­­­т­­­и­­­й­н­­­ ­­­п­у­­т­­­к­­а­­­ ­­-­­­ ­W­­­W­W­­­.­­B­­­G­1­­­7­­­.­C­­L­­U­­B­
Beckya17

2021.04.10 | 03:50

2
­В­­­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­­­т­а­ ­т­­­и­­­й­­­н­­ ­­п­­­у­­­т­к­а­­ ­­­-­­ ­W­W­­W­.­­­B­­G­­1­­7­­­.­­­C­­­L­­­U­­­B­­­
Драган

2021.04.09 | 15:36

1
В ж.к. Сухата река. блок 221Б, етаж 1, ап. 1 има 2 кучета, които лаят непрестанно по цял ден. Проверете ги !

Добави коментар

Водещи новини