Британският щам може да причини сърдечни проблеми на кучета и котки

  • 23 март 2021 14:33

  • 431
  • 2
Британският щам може да причини сърдечни проблеми на кучета и котки
© Pixabay

Британският вариант на коронавируса, известен като B.1.1.7, се свързва с тежки случаи на сърдечни заболявания при домашни любимци, които вероятно са се заразили от своите стопани, предаде Ройтерс, позовавайки се на ветеринарни лекари, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33020

Оригиналният щам на вируса не изглеждаше да причинява сериозни заболявания при домашните любимци. Между средата на декември и февруари обаче, в съответствие с появата и разпространението на B.1.1.7, ветеринарите са отчели внезапно увеличаване на случаите при котки и кучета на миокардит - сериозно възпаление на сърцето.

В статия, публикувана в bioRxiv, специалистите описват 11 животни, които внезапно са се разболели сериозно. Две котки и едно куче незабавно са дали положителен тест за B.1.1.7, други две котки и едно куче по-късно са дали положителни проби за антитела. За много от собствениците на потърпевшите питомци е потвърдено, че наскоро са били с Ковид-19.

Миокардитът при домашни любимци остава рядкост и във всички тези случаи изглежда, че инфекциите са предадени от хората на питомците, а не обратното, отбелязва съавторът на публикацията д-р Лука Ферасин от Ветеринарния център Ралф в Марлоу, Бъкингамшър. "Нашите котки и кучета постигнаха забележително клинично подобрение след няколко дни на интензивно лечение. Хората, загрижени за здравето на своите домашни любимци, трябва да се свържат с ветеринарния си лекар", казва специалистът.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
431 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Hollya17

2021.04.10 | 03:54

2
­­В­и­ж­­т­­е­­­ ­­м­­­о­­­я­­­т­­а­ ­­т­и­й­­н­ ­п­­­у­­­т­­к­а­­ ­-­­­ ­­­W­W­W­­.­­­B­G­­­1­7­­­.­­C­­­L­U­­B­­
Гошо от почивка

2021.03.23 | 14:51

1
ВЕДНАГА ДА СЕ ВЪВЕЖДА МЯРКА ВСИЧКИ КУЧЕТА И КОТКИ С МАСКИ!

Добави коментар

Водещи новини