Радев: Здравната ни система трябва да дава възможност на медиците ни да развиват таланта си

07 април 2021 18:29

Радев: Здравната ни система трябва да дава възможност на медиците ни да развиват таланта си
© Президентство
806 6

Здравната ни система се нуждае от лечение, за да бъде ефективна и съхраняваща здравето на хората. Система, която да спре изтичането на кадри и ресурси, да направи работната среда по-сигурна и да даде възможност медицинските специалисти да развиват своя талант.

Това  заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2 за отличаването с Почетния знак на президента на изтъкнати медицински специалисти. На награждаването присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на Президентството. 

Илияна Йотова пожела реформа за здравната ни система, а не камери и телевизионни студиа

Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ. „Сред нас са и хората, които помагат да се роди нов живот, което ни дава и надежда за бъдещето ни като нация“, допълни той и изрази благодарност към наградените акушерки за грижата им за бъдещите майки и новородените деца. „Днешната церемония е признание на цялото ни общество за вашия  професионализъм и всеотдайност. Тя е знак и за всички ваши колеги, посветени на идеята за правото на здраве за всеки“, подчерта в словото си Румен Радев.

От името на наградените д-р Гергана Николова благодари за признанието и високата оценка. Тя отбеляза, че отличие заслужават всички български медици и посвети своята награда на медицинските специалисти, загубили живота си в изминалата тежка година, спасявайки живота и здравето на своите пациенти.

След края на церемонията държавният глава и вицепрезидентът се срещнаха с отличените семейни лекари и акушерки. Като проблеми на съсловията бяха посочени липсата на електронизация в здравеопазването, сериозната административната тежест върху специалистите от доболничната помощ, застаряването на кадрите, възможностите за професионално развитие и недостатъчното финансирането на дейностите в извънболничната помощ. Според президента Румен Радев неравенствата в системата на здравеопазването могат да се преодолеят чрез рационален механизъм за разпределение на ресурсите.  

В Рамките на церемонията на „Дондуков“ 2 президентът награди: д-р Гергана Николова, семеен лекар с над 30-годишен опит, отличена през 2018 г. като Семеен лекар на годината от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Участник в проекти на международната хуманитарна организация „Лекари без граници“; д-р Костадин Сотиров – общопрактикуващ лекар, един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив, и негов председател от 2017 г. Активно работещ за електронизация в здравеопазването, усилията му дават възможност за началото на електронно направление за безплатен PCR тест и електронна рецепта; д-р Георги Миндов – председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз; д-р Румен Алексов – общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил; доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки; Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация и представител на България в годишните срещи на Европейската акушерска асоциация; Галя Добрикова – акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „Канев“ в Русе, активен участник в организацията на следдипломното обучение за акушерки;

По-рано днес държавният глава се срещна и отличи с Почетния знак на президента други осем медици и здравни специалисти, като церемонията може да във видеото вградено по-долу.

Novini.bg
806 6

Свързани новини

Коментари (6)

Добави коментар
Ginaa16

2021.04.10 | 03:52

86630
­В­­­и­­ж­­­т­­­е­­ ­­­м­­­о­­­я­­т­­­а­­ ­­­т­­и­й­­н­­­ ­­­п­­у­­­т­к­­а­­ ­-­­­ ­­W­­­W­­­W­.­­B­­G­­­1­­7­.­­­C­­L­U­­B­­­
Дора

2021.04.07 | 19:41

80611
Некомпетентен , , нищоправещ интригант , жалка , дребна душица ---- Р . Радев ! Не казвам президент - срам за институцията и за всеки здравомислещ човек ! ПРЕДАТЕЛ !!!!

2021.04.07 | 18:54

80538
ИЗБИРАТЕЛИТЕ НЕ СИ ВЗЕХА ПОУКА ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ! МАНИПУЛИРАХА ГИ ПО СЪЩАТА СХЕМА! НАБУТАХА ВСИЧКИ МУТРИ В ПАРЛАМЕНТА! И ПОСЛЕ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е ПОСЛЕДНА В ЕС!

2021.04.07 | 19:35

80603
БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ САМО КАТАСТРОФИРА!!! СПЕШНО ДА ЗАПОЧВА ДА ТЪРСИ, КОЙ МУ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА!

2021.04.07 | 19:24

80578
ТУХИ ИЗКАЗВАНИЯ БЕЗ СМИСЪЛ, ОЧЕВаДНИ ФАКТИ СЕ ПРОИЗНАСЯТ С АМПЛОМБ НА ОТКРИВАТЕЛ, ПО-ДОБРЕ ДА МЪЛЧИ, ЩЕ ИЗГЛЕЖДА УМНО ПОНЕ

2021.04.07 | 18:52

80535
Трябва не ни интересува.Искаме свършена работа със съответните документи.Видеа с подлия ти начин на мислене ,не ни интересуват,ако щеш да се насе .Риш да ги повтаряш и да унижаваш охраната си да облича фанелки с надпис “ мутри вън”И на твоята мутра се порадвахме на видеа.

Добави коментар

Водещи новини