Издирват средновековно селище край Раднево

  • 22 март 2021 10:30

  • 384
  • 1
Издирват средновековно селище край Раднево
© Булфото (архив)

И това лято продължаваме да издирваме средновековно селище на около километър край Раднево, обяви за БТА Пламен Караилиев, директор на археологическия музей в града. По думите му селището е разположено на площ от 500 декара и се простира около поречието на река Сазлийка и река Блатница, които се вливат на юг от миньорския град.

Предполага се, че е съществувало по времето на Втората българската държава, от 12 век до началото на 13 век, и се свързва с имена на цар Иван Асен I, цар Калоян, цар Борил до първото десетилетие от царуването на цар Иван Асен II.

Разкритите са основите на зид от 1.60 м. от средновековен православен храм, в който са намери фрески от стенописи, изработени с техниката "мокро френско", което говори за голямо майсторство, изтъкна за БТА Пламен Караилиев. В основите са храма открити и три броя ключалки за книги - сребърна, бронзова и медна. Такива закопчалки се намират само в манастирска и градска среда, но никога в селска. На територията са разграничени 16 сгради и се очакват още да изникнат от руините.

Интерес за археолозите представлява и голям некропол, в който са разкрити 326 погребения. Предполагаемата площ на некропола, ако се запази този интензитет на погребения, има още поне още толкова. Това автоматично прави некропола и селището едно от най-големите на територията на старозагорското поле. Открити са характерните за средновековието накити. Интересно е, че голяма част от погребенията са извършени в ковчези, нещо което е характерно за градските структури. Ковчезите са и правоъгълни и трапецовидни, видни по запазените на място пирони. От погребенията са останали 75 стъклени гривни, бронзови гривни, пръстени и обици, които са изследвани тази зима и ще бъдат подредени в експозицията на радневския музей.

За живота в селището свидетелстват медни монети и три оловни печата.

И това лято разкопките ще бъдат финансирани от Министерството на културата и най-голямото въгледобивно дружество в нашата страна - "Мини Марица -изток".

Novini.bg
384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Brianaa17

2021.04.10 | 03:54

1
­В­и­­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­о­я­­т­­а­ ­­т­­­и­­­й­­­н­­­ ­­п­­­у­­т­к­­а­­ ­­­-­ ­W­­­W­W­­.­­­B­­G­­­1­­7­.­C­­L­­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини