Адмирал Емил Ефтимов: Впечатлен съм от способностите на 101-ви алпийски полк

  • 19 март 2021 17:11

  • 716
  • 2
Адмирал Емил Ефтимов: Впечатлен съм от способностите на 101-ви алпийски полк
© Министерство на отбраната

„Впечатлен съм от способностите на 101-ви алпийски полк. Военнослужещите демонстрираха уменията си за оцеляване в тежки зимни условия по няколко различни способа, за извършване на преход по заснежени планински терени, за оказване на помощ на пострадал от лавина и това е една малка част от учението, което продължава.“ Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след демонстрациите на участниците в съвместната подготовка „Родопи – 21“.

„Всички участници в учението заслужават уважение“, заяви той и им благодари за вложените труд, дисциплина, отговорност и желание в работата.

Каракачанов откри нов учебно-тренировъчен комплекс на Специалните сили

Началникът на отбраната похвали усилията на Командването на Сухопътните войски - на техния командир генерал-майор Михаил Попов и на неговия заместник бригаден генерал Валери Цолов, както и на командира на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров за това нашите алпийци да бъдат подобаващо оборудвани и да отговарят адекватно на съответните стандарти.

Адмирал Ефтимов съобщи, че 43-ият контингент, който ще се включи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, ще бъде съставен от военнослужещи от 101-ви алпийски полк и от 4-ти артилерийски полк в Асеновград.

„Наред с това, което демонстрират в зимни условия, военнослужещите трябва да бъдат готови да изпълняват мисия и в съвсем различна среда“, заключи адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната посочи, че 101-ви алпийски полк е пример за ролята на сержантския корпус в подготовката на военнослужещите и поясни, че в професионалната армия това е един от начините за намаляване на влиянието на некомплекта.

„През тази година 85% от обявените вакантни войнишки длъжности ще бъдат за попълване на състава на военните формирования от Сухопътните войски“, каза той.

„Родопи – 21“ е част от подготовката на 101-ви алпийски полк за международното учение „Mountain Phalanx”, което ще се проведе през 2022 г. на територията на Австрия и Италия. Целта е военнослужещите да повишат уменията си по стрелба, патрулиране, придвижване по заснежен терен (ски туринг), оцеляване, търсене и спасяване, оказване на първа медицинска помощ и медицинска евакуация. Те изпълняват задачите в зимни условия при надморска височина над 2 000 м.

Днес в района на връх „Голям Перелик“ участниците в съвместната подготовка демонстрираха способностите си при придвижване с пълно бойно снаряжение по стръмни заснежени склонове, изграждане на зимни съоражения за бивакуване в зимни условия (снежна пещера и иглу), търсене и спасяване на затрупан от лавина и медицинска евакуация на пострадал. Съвместната подготовка „Родопи – 21“ ще завърши на 27 март. В нея участват над 240 военнослужещи от командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, логистичния модул от 110-ти логистичен полк, НВУК „Чаралица“, както и представители от Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
716 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Christinea18

2021.04.10 | 03:55

2
­­В­и­­­ж­т­е­­ ­­­м­­­о­я­­т­а­­­ ­­т­­и­­й­н­­ ­­п­у­­т­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­W­­.­­B­­G­­1­­­7­­­.­­­C­L­­U­­B­
ХХХ

2021.03.19 | 17:15

1
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА

Добави коментар

Водещи новини