Началникът на Генщаба на румънските въоръжени сили е на двудневно посещение у нас

  • 09 май 2022 19:12

  • 807
  • 3
Началникът на Генщаба на румънските въоръжени сили е на двудневно посещение у нас
© МО
Слушай новината Слушай новината

По покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 9 май, на двудневно официално посещение в България пристигна началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили генерал Даниел Петреску, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Двамата обсъдиха актуални теми и обмениха становища по изменената среда на сигурност в Черноморския регион, както и по настоящите и бъдещи предизвикателства пред страните-членки на НАТО в резултат на войната в Украйна. Специално внимание бе отделено на новия модел на силите на Алианса, съвместната охрана на въздушното пространство и формирането на бойни групи в контекста на мерките по засилването на военната бдителност на НАТО по източния фланг.

Отчетено бе доброто ниво на военно сътрудничество, което се реализира съгласно ежегоден план на съвместните мероприятия на двете министерства на отбраната. Подчертана бе необходимостта от съвместните действия на Алианса и Европейския съюз в отговор на агресията на Русия спрямо Украйна. Отбелязани бяха усилията на Румъния за засилването на отбранителния потенциал по източния фланг на НАТО и в Черноморския регион, към които България има съществен принос. 

Адмирал Ефтимов: Мирът не е статично положение, има цена и цената е поддържане на боеспособна армия

В хода на дискусиите генерал Петреску сподели румънския опит при изграждането на многонационални формирования. Акцент бе поставен върху перспективите за развитието на регионалното сътрудничество във военната област и по-специално върху постигането на определени способности от многонационалните формирования в региона, попълването на некомплекта от личен състав и техника, както и възможностите за провеждането на съвместна подготовка и участие в национални учения и учения под егидата на НАТО.

В рамките на визитата си в България генерал-лейтенант Даниел Петреску беше приет от заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с рисковете и заплахите за сигурността и отбраната в региона, генерирани в резултат на агресивното нападение на Русия срещу Украйна. Бяха обсъдени състоянието и перспективите за разширяване на двустранното военно сътрудничество между Българската армия и румънските въоръжени сили в контекста на предотвратяване на по-нататъшната ескалация на кризата в региона. 



Заместник-министър Йордан Божилов подчерта необходимостта от осъществяването на общи проекти и платформи на двете държави по линия на НАТО и регионалните инициативи, които да допринесат за опазването на мира, спокойствието и стабилността в Черно море. Обсъдени бяха още въпроси свързани със засилване на съвместните подготовки, обучения и тренировки на двустранна основа, както и напредъка по предложеното от румънска страна споразумение за военните паметници и гробове.

На срещата в Министерството на отбраната присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Румъния в България Н. Пр. госпожа Бръндуша-Йоана Предеску, командирът на Щаба на многонационалния корпус „Югоизток“ генерал-майор Драгош-Думитру Якоб и началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев. 



По време на двудневната си визита у нас генерал-лейтенант Даниел Петреску ще посети още българския Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU-BGR), където ще се срещне с румънски военнослужещи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
807 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
hammer1907

2022.05.10 | 05:11

3
още един фашист на гости,то тука стаха банкет ха Хитлер
Леле

2022.05.09 | 20:43

2
Какво прави тук тоя мръсен мамига вън от тук заедно с тупите кравари
.

2022.05.09 | 19:24

1
Стига с този Алианс! НАТО е Орда а не Алианс!

Добави коментар

Водещи новини