Продължават посещенията на началника на отбраната в предприятия от националната отбранителна индустрия

  • 30 март 2022 21:36

  • 891
  • 0
Продължават посещенията на началника на отбраната в предприятия от националната отбранителна индустрия
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Александър Петков и представители на висшия команден състав на Българската армия днес посетиха българските предприятия „Оптикс“ АД и „Оптикоелектрон Груп“ ООД в гр. Панагюрище, които предлагат иновативни решения за сектори отбрана и сигурност, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Представители на ръководствата на отбранителните фирми представиха възможностите на двата завода и тяхната продукция, пласирана на международните пазари. Адмирал Емил Ефтимов проведе среща и с кмета на община Панагюрище Никола Белишки. 

Началникът на отбраната: В момента няма нужда да се вика постоянната противоминна група на НАТО

Посещението е част от подетата от началника на отбраната инициатива, с която военното и политическото ръководство, логистичните органи и ресорните структури от Министерството на отбраната, както и командирите на видовете Въоръжени сили, се запознават отблизо с последните достижения на водещите предприятия от българската отбранителна промишленост. Визити вече бяха проведени във ВМЗ-Сопот и „Самел-90“ в Самоков. 

„След промените от 1989 г. Въоръжените сили не са потребител на българската отбранителна индустрия. Поради недостиг на средства се откъснахме от нейните възможности. Сега трябва да си подадем ръка и да търсим взаимноизгодно сътрудничество“, заяви началникът на отбраната при срещите си с директорите на двете предприятия. 

Адмирал Ефтимов подчерта, че технологичното обновление и модернизирането на Българската армия са наложителни и без алтернатива. Той заяви, че само по този начин ще съумеем да постигнем необходимата оперативна съвместимост с армиите от държавите от Европейския съюз и НАТО. Той бе категоричен, че усилията на Министерството на отбраната са фокусирани към успешното реализиране на основните инвестиционни проекти за модернизация във възможно най-кратки срокове. 

„Министерството на отбраната подпомага създаването на условия за максимално участие на предприятията от българската отбранителна промишленост в процеса на изграждането и поддържането на отбранителните ни способности“, акцентира адмирал Ефтимов.

Той подчерта, че участието на националната ни индустрия в превъоръжаването на Българската армия ще създаде условия и капацитет за последващо взаимодействие при ремонта и поддръжката на новопридобитата техника.

„Това ще осигури необходимата автономност за изпълнението на тези дейности, особено в условията на криза – включително и такава като здравната пандемия с COVID-19, и ще доведе до възвръщаемост на публичните средства, инвестирани в изграждането на отбранителни способности, както и до по-голяма степен на сигурност при доставките на нужната ни продукция“, заключи началникът на отбраната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини