Омбудсманът към МРРБ и АПИ: Възстановете неоснователно платените суми за сгрешените е-винетки

  • 17 март 2021 10:11

  • 554
  • 3
Омбудсманът към МРРБ и АПИ: Възстановете неоснователно платените суми за сгрешените е-винетки
© Омбудсман на Република България

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, в която настоя неоснователно платените суми за грешно въведени данни при закупуването на е-винетка, да бъдат възстановени на гражданите назад във времето – още от 1 януари 2019 г.

„С промяната, приета в Закона за пътищата на 5 март 2021 г., Народното събрание преурежда публично-правните отношения в тази област, но не урежда последиците от тях, т.е. не посочва ред, по който всички граждани със сгрешени винетки, включително и тези, чиито стикери са изтекли, да потърсят правата си“, пише доц. Ковачева.

Тя настоява за всички случаи, които са от преди промените в Закона за пътищата, да бъде предвиден механизъм, по който да бъдат възстановени недължимо платените суми на гражданите от момента на влизане в сила на е-винетки.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент е категорична, че неоснователно платените суми трябва да бъдат възстановени от държавата, в противен случай е налице неоснователно обогатяване.

Омбудсманът: Всеизвестен е тормозът на колекторските фирми

Припомня, че е изпратила четири препоръки за е-винетки, в периода от 9 януари 2019 г. до 5 март 2021 г., за невъзможността гражданите, закупили стикери да получат обратно сумите си при сгрешени данни в регистрационния номер или при грешно въведена категория.

„Досега няма ясен механизъм, какъвто беше оповестен от АПИ, за възможността при сгрешени данни на автомобила (регистрационен номер или категория) гражданите да си възстановят парите“, подчертава общественият защитник.

Омбудсманът обръща внимание и на факта, че ако гражданите потърсят правата си по исков ред, пътната агенция може да бъде осъдена освен да възстанови недължимо платените суми и да заплати съдебните разноски, което ще натовари бюджета на държавата.

В препоръката си доц. Ковачева настоява АПИ да оповести публично на сайта си информацията за промените в Закона за пътищата след неговото обнародване и възможността за възстановяване на сумите на всички засегнати лица, така че те да могат да се възползват от нея.

Според омбудсмана в кратък срок АПИ следва да информира гражданите по какъв начин ще им бъдат възстановени недължимо платените суми за винетки със сгрешени данни, като възстановяването на средствата следва да обхване и стикери, чиято валидност е изтекла, но собствениците не са получили обратно платените без основание суми.

Novini.bg
554 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Reneea23

2021.04.10 | 03:55

3
­В­­­и­­­ж­т­­е­ ­­м­­­о­­­я­­т­­а­­­ ­­­т­­­и­й­­н­­ ­­­п­­у­т­­к­а­­ ­­-­­ ­­­W­­­W­W­.­­­B­­G­­1­7­­.­­C­­L­­U­­B­

2021.03.17 | 10:25

2
Терорът на правителство над население продължава. Имах работа в здравното министерство преди няколко дена. НИКОЙ НЕ НОСЕШЕ МАСКА,. Вътре се смеят закачат дори се прегръщат и целуват. Стоях превързан с маската като мумия. Очевидно ни лъжат. И очевидно им се отразява добре. Дори лакеят на вратата имаше страшно скъп и стилен костюм. Това беше друг свят. Свят на красота смях и веселие и на много пари.
30 години едно и също....

2021.03.17 | 10:19

1
ей, никаквице, какво правиш за НАС срещу изродите топлофикация, чез и съветската горивна мафия!??!?

Добави коментар

Водещи новини