Проф. Владимир Чуков: Първите белези на политиката на Джо Байдън в Близкия Изток

  • 09 февруари 2021 10:12

  • 2467
  • 0
Проф. Владимир Чуков: Първите белези на политиката на Джо Байдън в Близкия Изток
© личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма затова, че Тел Авив считат, че вече предприетите от Байдън първи мерки в Близкия изток започват да очертават политиките на новата администрация в региона и по-специално към Иран, който е приоритет. Според известният ни арабист, те се очертават в пет основни акцента:

1. Силен натиск за принуждаването на Иран да постави ограничения върху ядрената
си програма и да отстъпи от своите стремежи за дестабилизация на региона;

2. Подкрепа за сигурността на Израел, като същевременно се насърчава мирното споразумение с палестинците и арабския свят като цяло. Сделката на века на Тръмп остава в история и се приема формулата „две държави“, която отстояваше администрацията на Обама. Вашингтон върна палестинското представителство в САЩ, след като Тръмп го закри.

3. Прекратяване на войната в Йемен и Либия. Първата стъпка е отмяната на обявяването на шиитските бунтовници хути за терористична организация, която предходната администрация направи.

4. Активно насърчаване на правата на човека в региона.

5. Някои представители на новата администрация обсъждат непряка финансова помощ за Техеран чрез подкрепата на МВФ за облекчаване на последствията от кризата, предизвикана от коронавируса от хуманитарни причини.

Първоначалните ходове на администрацията на Байдън сочат, че 

прекратяването на конфликта в Йемен има за крайна цел отваряне на вратата за преговорите с Иран. 

Всъщност някои наблюдатели считат, че това са първите стъпки от страна на Вашингтон, в знак на искането на Техеран САЩ да направят първата стъпка. За санкциите обаче не става дума. Те остават. В същото време прави се и малка стъпка назад и спрямо традиционните съюзници - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да се потвърди американското желание за започване на сериозни преговори с Техеран. Стъпката с Рияд и Абу Даби се изразява в три конкретни мерки, а именно:

- Оттегляне на подкрепата на САЩ от саудитските и емиратските сили, които се
борят срещу бунтовниците хути, подкрепяни от Иран в Йемен. Тази подкрепа се състои главно в предоставяне на разузнавателна информация и насочване на бомбардировачите на коалицията срещу теренните мишени.
- Спиране на огромните оръжейни сделки със Саудитска Арабия в правене на ревизия на техния обем, крайна доставка и начин на употреба.
- Преглед /пауза/ на сделката с ОАЕ за доставка на бомбардировачите 50 F-35 Стелт като идеята е да се направи ревизия.

Не е ясно докъде могат да стигнат позитивните сигнали на Вашингтон към Техеран. На този етап външният министър Зариф, както и духовният лидер аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 подхождат към проблема с ултиматуми. В същото време в Тел Авив се опасяват, че не е изключено САЩ да поискат и леко охлабване на израелските бомбардировки в Сирия. Последната е граничеща с еврейската държава арабска страна. Там има стотици хиляди ирански военнослужещи и проирански милиции, в това число и терористите от Хизбула, и за Тел Авив подобна молба ще е трудно удовлетворима.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2467 0

Свързани новини

Водещи новини