Изграждат на паметник на християните, избити през 1878 г. в Българово

  • 04 февруари 2021 09:13

  • 800
  • 2
Изграждат на паметник на християните, избити през 1878 г. в Българово
© Булфото

Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя Българово ще отбележи днес 143 години от Освобождението си от османско робство.

През пролетта предстои да започне изграждането на паметник в памет на избитите православни християни в двора на местната църква „Св. Атанасий“. Вече има разрешение от Национален институт за паметници на културата за осъществяването на проекта, съобщи кметът на Българово Йордан Йорданов за БНР.

„Нещата с паметника са почти на 100 % готови! Имаме одобрение от Министерство на културата. Трябва да съгласуваме няколко процедури, с Областна управа по отношение на терена и надяваме се съвсем скоро да получим в изрядност всички строителни книжа.“

Инициативата за паметника е на Пламен Карашев и неговото семейство, проектът е дарение от художника Иван Бахчеванов. Идеята за монумента е от 2018 година, а целта е чрез него да бъде почетена паметта на 400 -те посечени от турския башибозук християни - мъже, майки с деца, баби и дядовци в двора на църквата, заради случилото се тогава наричат Българово - "Малкия Батак".

Работи се и за осъществяването на идеята да бъде създаден музей, който ще е над костницата, съобщи още кметът Йордан Йорданов.

Ловчанският митрополит Гавриил получи почетен плакет с лика на Антим Първи

„Вече има готов проект, който е входиран в Министерството на културата. От там вече има становище, но не окончателно всичко е одобрено. Община Бургас ще подпомогне финансово създаването на постройката, която ще е северно от църквата.“

Честванията в Българово на 143 години от Освобождението на града днес ще започнат в 11.00 часа със заупокойна молитва отслужена от отец Захарий Дечев. Предвидена е кратка програма с участието на ученици и рецитал на стихове от жители на града. След това ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметната плоча и костницата в двора на църквата. Предвидената програма ще се проведе при спазването на противоепидемичните мерки.

Последвайте канала на

Novini.bg
800 2

Коментари 2

Добави коментар
Kerena23

2021.04.10 | 04:00

2
­В­и­­ж­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­­­т­­а­­ ­­­т­и­­­й­н­­ ­­­п­­­у­т­­­к­а­ ­-­­ ­W­W­W­­.­B­­G­­1­­­7­­­.­­C­­L­­­U­B­­­
Слава на САЩ Освободителят

2021.02.05 | 07:24

1
Слава на САЩ Освободителят на татаро- бугарашите от Османската Империя. Благодарим ви АМЕРИКАНСКИ БРАДЪРИ

Добави коментар

Водещи новини