Рутинна грешка е довела до спиране на работата на пети блок на АЕЦ „Козлодуй

  • 22 януари 2021 19:19

  • 1604
  • 5
Рутинна грешка е довела до спиране на работата на пети блок на АЕЦ „Козлодуй
© Google Maps

Един от двата ядрени реактора на България спря работа тази нощ. Пети блок на Атомната централа в Козлодуй беше изключен от енергийната система след задействане на аварийна защита.

Рутинна грешка, допусната при експлоатацията на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", е довела до сработване на защитата на реактора и последвалото му изключване от енергийната система на страната. Това стана ясно от обясненията на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски пред БНР.

ЕСО активира резервни мощности за пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Не става дума за авария. Няма отклонение в радиационния фон, нито проблем с подаваната енергия, съобщиха от АЕЦ-а. Мощности на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове компенсират работатa на изключения блок. В атомната столица приеха без драма непланираното изключване на реактора, след като защита му се задейства.

„В 1 часа и 16 минути 5-ти блок на АЕЦ изключи и беше изведен от паралел, авария няма, няма опасност за хората, няма изтичане на радиацията, хората да са спокойни“, каза енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

За спокойствие призова и депутатът от енергийната комисия Рамадан АталайРамадан АталайРамадан Байрам Аталай е роден на 12 април 1957 година в разградското село Мъдрево. През 1997 г. се.

„Няма никаква опасност за радиоактивна среда или за изпускане на радиоактивни отпадъци около централата. Не всяка авария или всяко активиране на защита е свързано с ядрената част на блока“, каза Аталай.

Спирането на реактора не е създало проблеми на електроенергийната система. Производството на ток е компенсирано с мощности от въглищните и от водните централи. И друг път е имало проблеми с реакторите. През последните 10 години непланирани изключвания е имало, както и намаляване на мощностите на двата реактора поради изключване на главни циркулационни помпи през 2019 г.

Пети блок е бил изключвам и през 2015 г. заради сработване на електрическата защита на генератора, а през декември 2013 г. той е бил изведен от енергийната система на страната поради пробив в охладителната система на генератора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1604 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ръб

2021.01.22 | 21:16

5
Тук става дума за кражба от парите на населението. Спираш АЕЦа и пускаш ВЕЦа. Допълнително включваш студения резерв. Някои политици май са изкарали пари за изборите.
слушаите тъпаци

2021.01.22 | 21:05

4
Там нямаш право на грешка,какви ги дрънкате,и какви кретени работят там
строителя

2021.01.22 | 20:51

3
грешка рутинна като в метрото . с няколко месеца ремонт . а не се знае дали ще са 2 месеца или година
dimov

2021.01.22 | 20:27

2
moje bi greshka pri rutinna operaciq. qvno ne znaqt kakvo oznachava ''rutinna''. qvno chesto q pravqt tazi greshka
Мунчо

2021.01.22 | 20:19

1
Вие сте уникални кретени, какво означава "рутинна грешка" ???

Добави коментар

Водещи новини