Шефът на „Булатом“: През това десетилетие Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ трудно ще заработи

  • 08 февруари 2021 18:00

  • 1182
  • 3
Шефът на „Булатом“: През това десетилетие Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ трудно ще заработи
© БТВ

Ситуациите през 2012 г. и сега са коренно различни. Тогава правителството взе решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене“ поради финансова невъзможност, а днес това е втори въпрос. Първият е как ще заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста енергия, тъй като „зелената сделка“ вече е налице. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев по повод решението на правителството за пълно използване на капацитета на площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност с доставеното оборудване за АЕЦ „Белене".

От чисто лицензионна гледна точка ще изгубим 7-8 години, които имаме на площадката на „Белене“ . Малко е заблуда да се каже, че като имаме лиценза на реакторите в АЕЦ „Белене“, те ще се натаманят в АЕЦ „Козлодуй“. За реактора за АЕЦ „Козлодуй“ трябва да се направи нов проект и парите за АЕЦ „Белене“ ще ги загубим, а те са „само“ 250 млн. евро, заяви Манчев.

По думите му не е възможно да веднага да се смени руското гориво с това на американската компания „Уестингхаус“. Това може да стане постепенно, след не по-малко от няколко години, обясни той.

Министър Петкова: По-реално е да имаме 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", отколкото АЕЦ "Белене"

Блокът за АЕЦ „Козлодуй“ на нивата, която гледахме, трябва да се привърже към площадката. Технически не е проблем да се монтира реакторът в АЕЦ „Козлодуй“ , основният проблем е с лицензите. През това десетилетие Седми блок там трудно ще заработи. Според мен това може да се случи не по-рано от 12-15 години, а на вратата ни чука проблемът с намаляването на енергията от въглищните централи, посочи експертът.

За да се премине България към „зелената сделка“, на България ѝ трябват и АЕЦ „Белене“, и АЕЦ „Козлодуй“, но и Седми, и Осми блок. Ако двата проекта се правят, те трябва да бъдат чисто държавни. Проблемът с тези проекти е чисто политически, каза още Богомил Манчев.

Novini.bg
1182 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Carlaa18

2021.04.10 | 04:00

3
­В­и­­­ж­­т­­­е­­ ­­м­о­я­­т­­а­­ ­т­и­­й­­н­­ ­п­­­у­­­т­­­к­­а­­­ ­­­-­ ­­W­­­W­­­W­­.­B­G­­1­­­7­.­C­­L­­­U­B­
ми що го спряхте?

2021.02.08 | 19:55

2
ако излезем от ЕС , веднага ще заработи
РЕАЛИСТ

2021.02.08 | 18:18

1
С БОКИЧА НИКОГА НИЩО НЯМА ДА ЗАРАБОТИ..САМО БУТАФОРНИ ПРОЕКТИ СТРУВАЩИ 5ЛВ,А НАПРАВЕНИ ЗА 50 000 ЛЕВА!!!

Добави коментар

Водещи новини