Валежите от началото на декември позволиха разхлабване на водния режим в Омуртаг

  • 08 декември 2020 17:13

  • 351
  • 0
Валежите от началото на декември позволиха разхлабване на водния режим в Омуртаг
© Pixabay

Валежите от началото на декември позволиха разхлабване на водния режим в Омуртаг. От днес жителите на града и три населени места от общината ще имат вода в домовете си през целия ден, съобщи за БТА началникът на Район - Омуртаг към "ВиК" Търговище Танер Исмаилов.

Липсата на водата в основния водоизточник край село Кипилово в Еленския балкан поради продължителното седем месечно засушаване и амортизираната водопреносна мрежа доведоха до драстичен режим в Омуртаг. Заради него жителите на малкото градче, които от години имат проблем с водата, излязоха на протест. Сега вода ще се пуска в 5,30 часа и ще тече до 23 часа, обясни Исмаилов.

По думите на специалисти, валежите са се отразили много добре на карстовия извор и дебитът на водоизточника се е увеличил. След първия сняг, който в района на Кипилово е бил 15-20 сантиметра и стопяването му, дебитът е бил 37 литра в секунда. А след дъжда снощи и преминаването му днес в сняг - вече е 45 л/сек - напълно достатъчно, за да се пуска водата целодневно.

Жители на Омуртаг протестираха заради драстичния воден режим в града

Вода по чешмите си ще имат живеещите в селата Змейно, Птичево и Великденче, които са "вързани" за довеждащия водопровод на територията на общината.

За трайното решаване на проблема с безводието на града ще се търсят решения чрез алтернативни водоизточници.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини