Ръст на сигналите за домашно насилие

  • 29 ноември 2020 09:32

  • 638
  • 3
Ръст на  сигналите за домашно насилие
© Pixabay

Алармирахме още с първото затваряне през април, че случаите на насилие ще се повишат. Те се повишиха действително, говорим от 30% до 50% покачване на обажданията на горещите телефонни линии и онлайн. Това посочи Гергана Куцева от Български фонд за жените в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Оказва се, че едва 30% от българските жени познават правата си и въобще знаят, че има такива закони. Една регистрация на акт на насилие е изключително важна, отбеляза Гергана Куцева и посъветва при такива случаи да се звъни на 112. 

„Има и горещи телефонни линии, на които да се обадят, за да получат препоръки според случая. Много често жените остават около 10 години в насилствена връзка, до тогава вече травмите са много сериозни и причината да си тръгнат обикновено са децата – когато насилието се насочи вече към тях“, обясни специалистът. 

Според нея обществото ни е крайно толерантно към насилието.  Тази година Българският фонд за жените издаде  албум „Вечните хитове на България“, в който единадесет музикални хита звучат така, както ги чуват милиони български жени. Това е компилация от монолози на насилници към жени жертви. 

„Всяка година правим кампании срещу насилието, 25 ноември открива началото на 16 дни кампания срещу насилието над жени. Като се замислихме какво ново искаме да кажем на институциите, установихме, че си пеем все същата изтъркана песен, все една и съща изтъркана плоча и така се роди посланието „Смени плочата“. Посланието, което отправяме към обществото е да разпознава насилието, да съобщава, когато е свидетел и да се намесва. Това е и послание към жените, които преживяват насилие – да не си повтарят, че са сами, че са виновни и те са го предизвикали. Едно от основните ни послания е и към политиците – да престанат с тези изтъркани послания и празните декларации“, обясни Гергана Куцева. 

Тя посочи, че насилието, упражнявано и над партньор, и над дете, всъщност влече много тежки последици. Призивът ни е да бъдат отделени средства за борба с насилието, защото те всъщност са инвестиция, а не разход, обясни Гергана Куцева.

Ще излезем ли психично здрави от COVID-кризата?

Последвайте канала на

Novini.bg
638 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.11.29 | 12:58

3
Мангъра и кмета на Симитли пак са шамаросвали Бойка Банкянската.
MM

2020.11.29 | 10:31

2
Комплексар, какъв да е.
пп

2020.11.29 | 10:12

1
абе къв мъж си да одариш жена

Добави коментар

Водещи новини