Ще излезем ли психично здрави от COVID-кризата?

„Новият „локдаун“, според мен, ще следва логиката и развитието на всяка една подобна ситуация или решение, при които хората биват поставени в условия на принуда. Тогава, когато наложиш определени действия на широката популация или отделен човек против естествените му нужди и импулси, той намира начин да отреагира на тази норма по ненормален начин в своето поведение. Може да не е в момента, а отсрочено – след няколко месеца или седмици“, заяви пред бТВ  психиатърът проф. Дроздстой Стоянов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18876

Според него енергията на протестите през лятото се дължи до голяма степен на недоволството, натрупано от първото затваряне през март.

„Това, което ще стане с нас след този (втори) „локдаун“, зависи от цялостния курс на пандемията, а не то събитията, които ще настъпят на 21 декември. Всякакви подобни мероприятие увеличават формите на насилие и неадаптивно поведение. Дали това насилие ще се изрази в семейната среда, дали ще се изрази в професионалния колектив, дали ще е на площада, не е важно. Важното е, че насилието ще ескалира“, каза психологът.

По неговите думи особено уязвими в тази ситуация са децата: „Опасяваме се, че децата са най-потърпевши от тези процеси, от постоянното говорене за купчините трупове, които падат като зомбита от асансьорите в моловете, Тези деца ще бъдат индоктринирани с три послания в тяхното житейско развитие: първо, че те са резервоар на инфекция, която съзнателно или не убива техните баби и дядовци; второ с това, че физическият контакт е опасен и ненужен, трябва да се избягва и трето, със свръхекспозицията към електронни устройства заради обучение онлайн и дигитализираната форма на комуникация извън пандемията“.

Шансът да излезем по-добри от кризата е, ако тя се дефинира и управлява по-добре във времеви диапазон, смята психологът.

Официално! България е в частичен локдаун

Проф. Дроздстой Стоянов коментира и отражението на пандемията върху медиците:"Те са демотивирани от ниските възнаграждения и липсата на реформа. Дори тези, които са мотивирани да работят за каузата, се сблъскват с непрекъснато променящите се правила за специализация. Моделът на управление на болниците също допринася – директорите се назначават от държавата и общината, а не се избират с участието на медиците в лечебното заведение, което ги прави по-незаинтересовани за персонала".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18876

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.28 | 12:12
  Но сега ПСИХИЧНО ЗДРАВИ ли сме?!
  1. 2020.11.28 | 14:44
   Мястото и на двама ви е в Карлуково, 4-ти километър или в съответния психодиспансер! Вижда се, че не се чувствате добре и е добре да ви изолират, за да не пречите на нормалните хора, които работят, и си гледат семействата.
  2. 2020.11.28 | 12:15
   Сега сме от изкукал , по - изкукал . След 3 седмици обаче , съвсем няма да знаем къде се намираме ...
 2. 2020.11.28 | 14:28
  Прав е човекът, дано повече хора се сетят, че човек има не само тяло. И като са в къщи, вместо да се тъпчат с новини, нереални риалити шоута и сериали с ориенталска музика, да вземат да се пообразоват. Тези неща не се учат в училище. Понеже на системата не ѝ трябват осъзнати хора, а такива които да отреагирват импулсивно и предвидимо, на спуснатите им по медиите дразнители.
 3. 2020.11.28 | 13:05
  Не, няма
 4. 2020.11.28 | 12:20
  Ако вярваш на медиите може да изкукаш. Мейнстрийм медиите са контролирани от Сатаната.
 5. 2020.11.28 | 12:12
  Точно и ясно казано , но кой да се вслуша ?...
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет