Яж боклучави сандвичи с химия и Е-та и си въобразявай, че не си боклук!

  • 23 ноември 2020 17:38

  • 4021
  • 0
Яж боклучави сандвичи с химия и Е-та и си въобразявай, че не си боклук!
© булфото и фейсбук

Днес бе обявен край на дистанционното обучение за някои ученици от 5 до 12 клас. На много места в страната те ще се върнат в класните стаи с маски, но в някои общини ще си останат на дистанционно обучение поне до края на този месец. Освен злокобната вирусна зараза обаче, от проучване на Асоциацията "Активни потребители" стана ясно, че сандвичите, които децата си купуват от заведения покрай училищата са пълни с химия. Кой контролира храните, с които се хранят подрастващите? И доколко е вярно у нас правилото, че ти си това, което ядеш?

Проучване на асоциация “Активни потребители”, извършено в шест града на страната – София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен установи, че сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с Е-та и палмово масло.
Всички сандвичи са приготвени с индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон, съдържащи множество технологични добавки, известни като Е-номера.
Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя Е-та. Една от закуските - с пиле в сладко-кисел сос, има 35 различни Е-та, а най-чист е сандвич с моцарела, който има само 5 добавки. "Всички тези "подобрители" са разрешени за влагане в храни, но 

нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл?",

се пита риторично председателят на "Активни потребители" Богомил Николов. 
В самите училища, според проверяващите, има доста правила за хранененто на децата, за това какво може и какво не бива да им дава. Проучването на "Активни потребители" е правено около школата, където в заведения и магазинчета, няма регулации. "Ти можеш да въведеш много правила в самото училище, ама детето ти като излезе от двора, си купува каквото си иска", поясни лично пред медията ни председателят на асоциацията Богомил Николов. И добави, че с това проучване са целяли да привлекат вниманието на родителите, които трябва да внимават за защитата на своите деца.

Става ясно, че отговорността за децата е на самите родители. 

Те трябва да се грижат и да правят домашна храна за своите деца, или пък да им обясняват да не купуват готови, пакетирани храни от лавки на улицата. Изследването не е направено за приготвяните на място закуски от много заведения. Пакетираните се правят така, че да имат голяма трайност и дълъг срок на годност. Затова не слагат пресни зеленчуци, които бързо увяхват, а наблягат на сосовете, които са пълни с консерванти, подобрители, оцветители, Е-та, въобще букет от химия.

Проверката е била насочена и към пропуски в етикитирането на готовите сандвичи. 

Богомил Николов твърди, че са попаднали на доста етикети, на които са били изписани само основните съставки, без подробности. Затова и са пратили сигнал в БАБХ /Българска агенция по безопасност на храните/, тъй като според провертелите, това е нарушение. Впрочем агенцията е държавната институция, която би трябвало да следи за качеството на храната, която поглъщат не само децата ни, а и ние самите.

Проф. Донка Байкова пред novini.bg: Глад над 3 дни води до срив на имунната система

За храната на децата говорим активно в последните години. 

Българчетата заемат пето място по затлъснявате в Европа. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация. Тонове мастило се изляха по темата, както гласи една вече овехтяла аналогия, поради новите средства за информираност. Да, ама се оказва, че в иначе напредничавия 21 век - векът на информационните технологии, хората никак не са подобрили своята хранителна хигиена, напротив - повечето се хранят с какви ли не химии и вредности. Впрочем, ако се тъпчеш с боклучави сандвичи, пълни с Е-та, може ли да се каже, че си боклук!? Щото, нали ти си това, което ядеш. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4021 0

Свързани новини

Водещи новини