Проф. Донка Байкова пред novini.bg: Глад над 3 дни води до срив на имунната система

  • 03 юли 2020 09:24

  • 7256
  • 0
Проф. Донка Байкова пред novini.bg: Глад над 3 дни води до срив на имунната система
© бтв

Проф. Донка Байкова е дългогодишен специалист по хранене и диететика, преподавател в Медицинския университет. Има над 20 години консултативна дейност в своята област и над 550 научни трудове. Заниманията й са предимно в сферата на детското, ученическото и протеиновото хранения и ефекта им върху човешките тела. Казва, че е правила изследвания с над 18 000 опитни животни, което по-късно й помага в работата й в областта на науката „Диететика”. С нея разговаряме за това как трябва да се храним пълноценно в условия на застрашаваща инфекция и летни жеги.

Диетичните ограничения по време на опасност от коронавирус не са препоръчителни,

освен ако са строго контролирани. Ограниченията могат да доведат до намаляване на защитните функции на организма, което в този период е много опасно. Аз препоръчвам да се консумират нискокалорийни продукти и да имаме по-лек режим на хранене. У нас съществуват традиции в това отношение - сезонното хранене. Инстинктивно през топлия сезон изключваме мазните и висококалорийни храни, защото организмът има затруднения в регулацията на топлината. Навън е горещо, ние произвеждаме топлина и така енергийният баланс се нарушава, затруднява организма. Затова не е препоръчително да се консумират колбаси, наденички, мазни меса, тутманици и баници.

Очакват се ужасни проблеми: твърде много хора ще тежат твърде много

Когато през летният период поемаме по-малко калории, а горим повече с движение, то това неминуемо води до редуциране на натрупаните килограми през зимата. В условията на епидемия обаче

не е подходящо съвсем да изключим протеините и белтъчините и да прЕминемЕминемМаршъл Брус Матърс III (на английски: Marshall Bruce Mathers III), по-известен с изцяло на зеленчуци,

защото имунната система е основана на белтъчни тела и участието им в защитата на организма. Както клетките убийци на специфични вирусни и микробиални агенти са белтъчни структури, то ние трябва да имаме достатъчен прием на белтък в тази "борба". Създаването на антитела, които трябва да получим и срещу специфичния коронавирус сега, се основава също на прием на белтъци. Клетъчният и хормоналният имунитет изискват прием на пълноценни белтъчни храни.

През лятото ние предпочитаме по-леки белтъчини като риба, млечнокисели продукти и розово, а не тъмно червено месо, т.е. пилешко, птичи и други нетлъсти меса. Чрез тях можем да си набавяме така необходимото за организмите ни желязо за кръвотворенето. В рибата, месото и жълтъка на яйцето има доста желязо. Не бива да се отказваме от млякото и млечните продукти, които съдържат калций и витамини, минерали и белтъци.
Веганите и вегетарианците е добре да ядат бобови и зърнени храни, за да си набавят нужните белтъчини. Могат да комбинират примерно грах с ориз, картофи с боб и т.н.. Така ще балансират дефицита на аминокиселини, които не присъстват в хляба и салатите.

Джуд Лоу: Харесва ми да се измъчвам от глад

Гладолечението не е препоръчително в настоящият период

защото е опасно да се предизвика срив на имунната система, а такъв медицински доказано става, когато човек пие само вода. Говоря от позицията на човек, стъпващ върху факти и медицински доказателства. Гладуване повече от три дни срива имунната система. При свърхконсумация на мазнини, пак има срив на защитата на организма ни. Затова е важно да се знае, че две супени лъжици на ден растителни мазнини, е оптимумът за добрия метаболизъм. Може да се набавят както от растителните олиота, така и от омега 3 съдържащите храни като рибата например и др.морски храни.
Белтъчните храни трябва да се консумират с много салата или сокове и плодове, които са източник на витамин С. Това е препоръчително, за да става по-лесно преносът на желязо.

Монодиетите, които нашумяха през последните години, може да се прилагат в рамките на три седмици - 21 дни. 

И обезателно да се редуват - ден на еднообразно хранене, после ден с разнообразие. Една порция постно месо има около 100 ккал на 100 грама, за усвояването на които организмът изразходва повече калории, все едно че прави гимнастика. Това се случва обаче, когато има и паралелен прием на зеленчуци. 
В заключение ще припомня, че няма неподходяща храна. При балансираното й приемане, е възможно да се свалят до три килограма на месец без драстични ограничения. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7256 0

Свързани новини

Водещи новини