Тодор Кантарджиев: Ако спазваме мерките, до две седмици заразените ще намалеят

Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции. След две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден.

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев Тодор Кантарджиев Проф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като по БНТ.

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас са 1589

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?"

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене. Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко,и най-важното сега е хигиената.

Според професора, не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас. "Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана".

Коментари

 1. 2020.10.24 | 10:56
  Ало, господине, къде са хората, които следят за спазване на мерки. До ден днешен не се вестяват никъде. Живуркат си по канцелариите и си взимат тлъстите заплати. Къде са проверяващите в Кюстендил и района, например. Лекувам се в този град и съм запозната с обстаовката. В почти всички магазини се влиза без маски. Децата от училищата също не слагат маски, когато си купуват закуски. Пълна анархия е в град Кюстендил, а е много близо до Благоевград и много младежи са студенти там. Обаждах се на РЗИ в град Кюстендил още в началото на есента. Никакъв резултат. Кюстендилските службаши са безкрайно недисциплинирани и мързеливи, защото е малък град и на чиновнически служби се назначават мързеливи, близки и познати на градските власти. Не им пука за нищо, те си имат гръб във властта и спят по работните си места.
  1. 2020.10.25 | 13:29
   И да следят и да не следят, като са незаконни и актовете падат директно в съда, все тая дали следят ..
 2. 2020.10.24 | 14:16
  фАНДЪЧКОВА,ДА Я ЗАТВОРЯТ ОТ 7 ДО 20 ФОДИНИ В СЛИВЕНСКИЯ!!!
  1. 2020.10.25 | 13:28
   ДА! ЩЕ!
 3. 2020.10.25 | 01:54
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 4. 2020.10.24 | 17:54
  Явно ги държат със нещо и то сериозно, СЗО, американци, извънземни ли в КОМБИНА, но твърдо за се заели със целия свят, геноцид колкото може повече, вярваме, не вярваме това е истината.
 5. 2020.10.24 | 09:34
  Хора, вижте как се справиха Япония и Корея. Без локдаун,но с дисциплина и спазвате на трите Д. Апропо,азиатците нямат проблем като нас с носенето на маски,защото те са свикнали по 2 причини: 1.Въздухът в големите им градове е замърсен; 2. Не искат да почерняват от слънцето и да хващат тен като европейците и американците,а да са бледи. Европейците този път омазахме всичко. Във Франция ,Чехия и Бе гия е страшно. Аз живея в Германия и при нас започва същия леш. Вчера РКИ съобщава 14700 нови случая в Германия.
  1. 2020.10.24 | 16:30
   абе кой ви лъже , че маската пази на 100% ? на какъв език да ви го казват , че да го вденете най-сетне ? маската пречи да хвърчат пръски на големи разтояния и спират част от тях . маската обира част от вирусите и бактериите , и намалява количеството вирус , което влиза в другия човек . има огромно значение , какво количество поемаш . и е пълна глупост , че разболява . за справка погледнете доктори и сестри , които през голяма част от живота си ги носят , както и хора , които боядисва или работят в силно запрашена среда . единствената логика да се връзвате , е че така ви изнася и ви е по-удобно , и няма никва друга причина , да се води подобна дискусия , освен по егоистични подбуди и кифленска лиготия
  2. 2020.10.24 | 11:41
   АБЕ СТИГА С ТИЯ МАСКИ БЕ! ТАЯ МАСКА, КОЯТО 99% ОТ ХОРАТА НОСЯТ, ДОРИ ДА ТИ Е ПРИЛЕПНАЛА ПЛЪТНО, НИЩО НЕ ПАЗИ! ГАЩИТЕ ПАЗАТ ЛИ ТИ ДА НЕ ТИ МИРИШЕ, КАТО ПРЪДНЕШ? ТА ТОЯ ВИРУС И МИКРОНИ БЕ! ТОЙ МИНАВА ПРЕЗ ТИЯ МАСКИ БЕЗ ПРОБЛЕМ! МАСКИ! МАСКИ! МАСКИ! ВИЕ МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ БЕ? САМО ЗА ТИЯ МАСКИ ПЛЯМПАТЕ, СЯКАШ ЩЕ ВИ СПАСЯТ!
 6. 2020.10.24 | 10:38
  Да да проф. Кантарджиев пак много бръщолевене на вятъра,ние сме били виновни ,че не сме си носели септеври маските ! А белгииции,холандци и унгарци,като си ги носят какво стана? Отново хиляди новозаразени напоследък??
  1. 2020.10.24 | 16:18
   дълбоко се заблуждаваш
  2. 2020.10.24 | 12:14
   А не е от седмица,поне от месец и половина!
  3. 2020.10.24 | 10:45
   носят ги ама от седмица .
 7. 2020.10.24 | 13:37
  dolna grobarska mastio stiga si si lalial platenite prikazki bi li mi otgovoril bokluk zashto vseki den zarazenite se uvelicavat vaprekli tvoite smeshni preporaki,
 8. 2020.10.24 | 11:01
  Господин Кантарджиев, къде са хората, които следят за спазване на мерки?. До ден днешен не се вестяват никъде. Живуркат си по канцелариите и си взимат тлъстите заплати. Къде са проверяващите в Кюстендил и района, например. Лекувам се в този град и съм запозната с обстаовката. В почти всички магазини се влиза без маски. Децата от училищата също не слагат маски, когато си купуват закуски. Пълна анархия е в град Кюстендил, а е много близо до Благоевград и много младежи са студенти там. Обаждах се на РЗИ в град Кюстендил още в началото на есента. Никакъв резултат. Кюстендилските службаши са безкрайно недисциплинирани и мързеливи, защото е малък град и на чиновнически служби се назначават мързеливи, близки и познати на градските власти. Не им пука за нищо, те си имат гръб във властта и спят по работните си места.
  1. 2020.10.24 | 11:37
   Аз пък ще ти кажа, че маската(обикновената) пази толкова, колкото вълната на жената и пази оная работа!
 9. 2020.10.24 | 09:46
  Да бе как ще стане като заведенията работят на макс може би вируса си почива нощем или не обича училищата и детските градини и ги заобикаля. Нашият диктатор му създаде перфектна среда за разпространение.
  1. 2020.10.24 | 10:41
   сигурно е виновен и затова , че майка ти те е родила ? до такава степен сте се овълчили , че от яд не виждате по-далеч от носа си . само че точно там трябва прогледнете . всеки от нас е виновен , заради нарцисизъм и най-вече липса на сиво вещество , както и зарадо обилното облъчване с фалш от интернет пространството , което се приема от повечето , като - това ми харесва , значи то е вярно .
 10. 2020.10.24 | 09:28
  Бай Шиле пак бръщолеви шменти капели !
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет