Нитратите в зеленчуците и плодовете водели до рак

  • 25 април 2012 06:08

  • 1468
  • 1
Нитратите в зеленчуците и плодовете водели до рак
©

Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.

Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обясни за „Монитор” водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него.

Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония, пише "Монитор".

Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно, разясни лекарят.

Всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците напролет, каза още проф. Никола Александров.

Бум на стомашни проблеми се наблюдават напоследък от салатите, тъй като те са натъпкани с нитрати, съобщиха междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според джипитата причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта. След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди.

Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори.

Краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30 минути преди консумация, съветва проф. Никола Александров. Така отровният химикал намалява до незначителни количества, тъй като е разтворим, обясни той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.04.27 | 16:58

1
vie da ne ste idioti .. za6to li pitam :D tupi kopeleta

Добави коментар

Водещи новини