Мика Зайкова пред novini.bg: Бъдещите пенсионери отсега са обречени на мизерия

  • 07 октомври 2020 16:57

  • 11207
  • 0
Мика Зайкова пред novini.bg: Бъдещите пенсионери отсега са обречени на мизерия
© бнт/архив/

Една неправителствена организация - "Бетър Финанс" съобщи, че  100 лева, внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 г., са се стопили до стойността на 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г. Вярно ли е това или са просто сметки без кръчмар и топят ли се парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове? Потърсих за коментар по този въпрос финансовия експерт и доктор на икономическите науки доц. Мика Зайкова, която е и дългогодишен синдикален общественик.

В момента в капиталовите фондове в България има 13 млрд.лв.. Минавахме през една криза от 2008 г. до 2015 г., а сега влизаме в лош икономически цикъл - рецесия, която в Европа започна още м.г., плюс затрудненията, които предизвика пандемията от коронавируса. Тъй като сме страна с отворена икономика всичко, което се случва в Европа и света, рефлектира върху нас. Не можем да очакваме чудеса по повод на пенсиите и поради консервативното управление на фондовете за тях. Те се ръководят така, че носят доходност в добри години от порядъка на 4% до 7%. 

Хиляди инвалиди вместо достойни помощи, получават старата мизерия

Всяка година пенсионните капиталови фондове вземат такса за управление около 5%.

Това означава, че ако нищо не се променя, те прибират тези 5 на сто от нашите пари за себе си. Имаше един период веднага след кризата, когато много от фондовете имаха отрицателна доходност, но после полека си я възстановиха. Сега, в най-големият пик в края на първото и началото на второто тримесечие, пак имаха проблеми. Според мен обаче цялата тази система е лошо построена. Защото се взима от общата осигурителна вноска 5% и те отиват в капиталовия фонд. Тези проценти обаче са малко и те не растат, а би трябвало, дори да станат 50:50, което скоро надали ще се случи. Така че жените, които се пенсионират догодина през есента и мъжете, които ще се пенсионират през 2024 г., т.е. 

родените след 1960 година, ще получат доста дребни суми като добавка. 

За жените тя ще е между 30 и 50 лв., а мъжете между 50 и 70 лв. Защото през тези 20 години в нашите универсални фондове влизаха малко пари. За сравнение, за същият период в Канада тези натрупвания са над 5 пъти, защото там се внасят повече пари и самите фондове се управляват малко по-раздвижено. Смятам, че ние няма какво да очакваме при тези нищожни 5%. Те ще носят само дребни сумички дори и през 2040 година, когато посочените категории би трябвало да получават пълна пенсия. Обезпокоително е, че като се съберат сумите от първия стълб, където пенсията ще намалява с до 20%, плюс от универсалния фонд, ще се получават по-малко пари отколкото, ако хората си бяха прехвърлили парите от капиталовите фондове в НОИ. В института също вземат една символична такса, обаче тя е драстично и в пъти по-ниска от тази, която прибират универсалните фондове. Парите в тях не се управляват с висока доходност.

Лидия Шулева посочи проблемите в пенсионната система

Пенсионната система трябва да се реорганизира,

първо, за да могат парите по-бързо да се прехвърлят. В момента има дефицит от 5,5 млрд.лв., т.е. парите в НОИ се допълват от нашите данъци, които се събират в бюджета. От създаването на реформата би трябвало осигурителната вноска да расте с малко, а ние тук дори умишлено я намалявахме с цел да бъдат облекчени работодатели и да се стимулира бизнеса. Е, вижда се това колко проработи. Прехварлянато на тези вноски трябваше да става плавно, ама ние 20 години прехвърляме само тези 5%. С тях какво да се направи? Нищо. 

Така че сами си направихме всичко, което ни се случва. 

България е с най-ниските пенсии, не само защото доходите са най-ниски, а и защото системата ни не е усъвършенствана. Това трябва да се направи в няколко насоки: първо, ако искаме да акцентираме върху универсалните фондове и искаме те да се управляват правилно, е добре доброволно да си ги избираме. Сега работодателите определят в кой от тях да те пратят. Ако сам си го избираш, то може 50% от парите да се управляват консервативно, а другите да се ръководят по-рисково, за да носят по-висока доходност. Съвременните млади, умни хора знаят как да се направи това. Второ, могат да се направят много неща и с разходно-покривният фонд. В противен случай ние отсега обричаме бъдещите поколения на мизерни пенсии. Вижте, имаме максимален осигурителен доход от 1200 лв. Някои сега може да вземат по 12 000 -13 000 лв. заплата, ама се осигурява на 3000 лв. - толкова е максималният осигурителен доход. А от универсалния фонд ще вземе жълти стотинки. Ето защо той сам трябва да реши дали да се осигурява или да си пести парите, ама в кризи и лихвите са нищожни. Така че държавата ни отсега обрича бъдещите пенсионери на мизерия, ако не се осигуряват в доброволни фондове.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
11207 0

Свързани новини

Водещи новини