Хиляди инвалиди вместо достойни помощи, получават старата мизерия

  • 30 септември 2020 19:04

  • 3003
  • 0
Хиляди инвалиди вместо достойни помощи, получават старата мизерия
© булфото /архив/

Ощетените от Бога и от хората, които вече близо 8 месеца стоят без пенсии и се въртят в омагьосания кръг "ТЕЛК - НЕЛК", са всички онези инвалиди, които са обжалвали решението на ТЕЛК пред НЕЛК. Сред тях има хора на легло, неподвижни, слепи, сакати и т.н.. От НЕЛК им обясняват, че "инвалидите са хиляди, а тяхната комисия е единствена"! От здравното министерство пускат заповеди затова как да действат местните и националната комисии, за да не усложняват излишно живота на онеправданите, ама на практика се случва точно това. Как да се изплащат парите на инвалидите, така щото да не оставят хората без средства по време на криза? С този въпрос се обърнах към независимия финансов експерт Румен Гълъбинов. Председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва кратичко каза: "Социалното министерство плаща онова, което реши и разпореди здравното министерство".

Румен Гълъбинов пред novini.bg: Свалете ДДС на храните и лекарствата - стават по-евтини и хората ще купуват повече

Как да се опрости плащането на пенсиите на несретните?

В по-голямата част от случаите инвалидните пенсии се плащат през НОИ, нищо че става въпрос за тежки здравословни увреждания. Предлагам на тези хора да им плаща през НЗОК. това е важна дискусия за обществото ни, за да покажем съпричастност към хората в неравностойно положение. След като има лекарски заключения, становище от ТЕЛК въз основа на медицински документи, споредмен е по-логично това да се получава като вид здравно обезщетение, а основният платец в тази посока е здравната каса. НОИ да изплаща само пенсиите, свързани с натрупан стаж и навършени години по техните таблици, според класификатора им. Самият термин "инвалидни пенсии" смятам за неправилен, защото става въпрос за инвалидни обезщетения. Заболяванията при тези хора са необратими, те не подлежат на възстановяване и е добре да им се осигурят пожезнени здравни обезщетения. Те могат да се запазят в досегашните размери, да се ползва същата методика на изчисления, но  за мен 

източникът за изплащане на пенсиите на инвалидите трябва да е НЗОК. 

А пък фонд "Пенсии" в НОИ да остане за хората, които са работили, внасяли са осигурителни вноски и това е тяхната компенсация за трудовия им стаж и навършената възраст. Пенсионните фондове не изплащат инвалидни пенсии. Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане, съобщиха и днес от МЗ. В момента извънредна епидемична обстановка в страната е обявена до 30 ноември, включително. Това означава, че срокът на всички експертни решения на ТЕЛК, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка, автоматично се удължава до края на м. февруари.
Мотаенето на инвалиди от ТЕЛК към НЕЛК и обратно показва само едно - наличие на административни проблеми и немощ в самата система. Някой трябва да е отговорен затова, че хиляди инвалиди не са си получили пенсиите и да понесе своите последствия.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3003 0

Свързани новини

Водещи новини