БАДДПО оправда анализ за втората пенсия на европейския институт "Better Finance"

Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) отхвърля твърденията на експерта Любомир Христов относно доходността на пенсионните фондове, изразени в доклад на европейския институт "Better Finance".  Това се казва в позиция до медиите.

"В материала се използват и представят величини (Gross return, Nominal Net return I Real Net return), касаещи представянето на пенсионните фондове, но за такива няма дефиниция и признатост нито в бранша, нито от регулатора в лицето на КФН! Авторът не е предложил дефиниция и методология, на чиято база е направил оповестените сметки", уточняват от асоциацията.

По-малко пари ли ще получават догодина първите българи, чиито пенсии ще идват от два източника?

Оттам подчертават още, че е подвеждащо и манипулативно при сравнителния анализ да са представени държави, част от които имат функционални валути, различни от лев и евро.

" Предвид горното, твърдим че изнесените данни са некоректни, подвеждащи и директно използвани за заблуждение на обществото и клиентите. Без да коментираме публикуваното за другите държави, но водени от убедеността си, че организацията Better Finance за пореден път използва материал на същия автор, с внушения и тенденциозни анализи, информираме, че по този повод сезираме както българския регулатор в лицето на КФН, така и европейските институции в лицето на ЕИОПА и ЕК за публикацията, като ще очакваме тяхната намеса, за да може клиентите и обществеността да не бъдат въвеждани в умишлена заблуда относно развитието на капиталовото осигуряване в България", се казва още в позицията. 

И напомнят да се търсят всички позиции, за да се сравнят фактите, особено щом се отнася до системата на допълнително пенсионно осигуряване в България. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет